Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η προσοχή Σαμαρά- Αναστασιάδη
Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 του μήνα, θα είναι στραμμένη η προσοχή κατά τις σημερινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στόχος είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης προς την Κύπρο από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.
Η Λευκωσία, η οποία δέχεται πιέσεις από την τρόικα και κυρίως από το ΔΝΤ, αναζητά 2,5 δισ. ευρώ που θα καταστήσουν το χρέος της οριστικά βιώσιμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, η Λευκωσία συζητά -στη χειρότερη των περιπτώσεων- ακόμη και μεταβολή του εξαιρετικά ευνοϊκού καθεστώτος εταιρικής φορολόγησης, αλλά και τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Εκτιμά δε ότι η εμμονή ορισμένων κρατών της ευρωζώνης στο «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αποτελεί μέσο πολιτικής πίεσης, για να αποδεχθεί τους νέους όρους της τρόικας.
Οι κυπριακές τράπεζες διέγραψαν χρέος του ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ζητήσουν κρατική στήριξη, σπρώχνοντας την Κύπρο στο μνημόνιο.
Η κεφαλαιακή στήριξη των κυπριακών τραπεζών μέσω Ελλάδας θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις Λευκωσίας- τρόικας. Άλλωστε, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ-HFSF) φαίνεται να έχει τη δυνατότητα στήριξης των κυπριακών τραπεζών, γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες.
Οι τρεις κυπριακές τράπεζες έχουν δανειακό χαρτοφυλάκιο πέραν των 20 δισ. στην Ελλάδα, και οι κυπριακές αρχές προσανατολίζονται σε συγχώνευση των εργασιών των δύο ή των τριών τραπεζών, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα έχει γύρω στο 10% της ελληνικής αγοράς.
Το νέο σχήμα θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το HFSF ή να πωληθεί σε ιδιώτη επενδυτή.