Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ, το απόλυτο μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμοι για όλα στο ΠΑΣΟΚ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ, το απόλυτο μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμοι για όλα στο ΠΑΣΟΚ
10'

Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ και η έκπληξη

Σχεδόν έτοιμο είναι το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, τη μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, την, την παροχή φορολογικών κινήτρων για πολύτεκνες οικογένειες και την εξίσωση τρίτεκνων με τους πολύτεκνους και την έκπτωση φόρου σε συνεπείς φορολογούμενους. Όλα όσα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι κοστολογημένα και με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια. Πάντως οι φορολογικές ελαφρύνεις που θα εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι σημαντικές και θα προσφέρουν ανάσα στην μεσαία τάξη. Και επειδή κάθε χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρα και σε μία έκπληξη, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και φέτος.

Ο κακός χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κακός χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να αμφισβητεί ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη και να ετοιμάζει πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή. Ο κρητικός βουλευτής, όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει την ηγεσία, εφόσον προκηρυχθούν εσωκομματικές εκλογές. Από την πλευρά του ο Κασσελάκης Συνεχίζει να τα βάζει με τους οκτώ βουλευτές που αποτελούν την "φρουρά Τσίπρα", ενώ ισχυρίζεται πως τον πολεμάει διαπλοκή. Τι εννοεί ο ποιητής δεν ξέρουμε αλλά πραγματικά αναρωτιόμαστε αν ο Κασσελάκης καταλαβαίνει πως, ανοίγοντας μέτωπα με όλους και με όλα και βλέποντας παντού εχθρούς δεν θα μακροημερεύσει στην προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι απορίας άξιον που εξακολουθεί να αφήνει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τη στιγμή που αποχώρησε δεν έχει καμία ανάμειξη με τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Γιατί κάποιοι στοχοποιούν τον Τσίπρα

Αναρωτιόμαστε πως κάποιοι επιμένουν να τα βάζουν με τον Αλέξη Τσίπρα, υπονοώντας ουσιαστικά πως ο πρώην πρωθυπουργός ευθύνεται για το μπάχαλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τσίπρας αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την βαριά ήττα στις εκλογές παραιτήθηκε και δεν έχει παρέμβει από τότε, παρά μόνο με μια γραπτή δήλωση πριν από το Συνέδριο. Με πιο τρόπο λοιπόν ανακατεύεται στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν απάντησε ούτε όταν ο Κασσελάκης εξαπέλυσε άθλιες συκοφαντίες για εκείνον. Τώρα αν κάποιοι ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα για να του το φορτώσουν όλα, είναι μια άλλη συζήτηση. Ας μαζευτούν ορισμένοι γιατί ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.

ΠΑΣΟΚ: Σε θέση μάχης τα στρατόπεδα

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα τα στρατόπεδα βρίσκονται σε θέση μάχης και το επόμενο διάστημα αναμένονται να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια. Η μάχη των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος θα ενταθει και μένει να αποδειχθεί αν και οι οκτώ θα είναι παρών στις εσωκομματικές κάλπες. Οι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στο debate που θα πραγματοποιηθεί, ενώ πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου που είναι ο πρώτος γύρος τον εκλογών.

Η τέχνη των προμηθειών

Ειλικρινά έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες είναι οι φορές που η κυβέρνηση, κυρίως οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν καλέσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες. Και όλο αυτές τις μειώνουν, «με δική τους πρωτοβουλία» (λέμε τώρα) και μείωση δεν προκύπτει. Διότι αν είσαι τεχνίτης στις … χρεώσεις μπορείς να λες ότι μείωσα κάτι αλλά στην πραγματικότητα το αυξάνεις. Κλασσικό είναι το κόλπο με τα περίφημα πακέτα συναλλαγών όπου αγοράζει φθηνότερα συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών. Αν κάνεις λιγότερες πληρώνεις τα ίδια και αν κάνεις περισσότερες οι πρόσθετες εκτός πακέτου συναλλαγές είναι με … καπέλο. Έτσι ενώ θεωρητικά μειώνονται οι χρεώσεις στην πραγματικότητα μπορεί να μένουν ίδιες αν δεν αυξάνονται. Άλλωστε αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει από την ανάλυση των εσόδων των τραπεζών. Φαίνεται όμως ότι αυτό κοστίζει και μάλιστα αρκετά στην κυβέρνηση από ότι δείχνουν οι μετρήσεις. Έτσι μαθαίνουμε ότι θα μπει μπροστά ο πρωθυπουργός και στη ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα επιθετικός με το ζήτημα των προμηθειών. Για να δούμε τι θα γίνει αν και καλό θα ήταν να πιάσει κατ’ αρχήν τον ΕΦΚΑ όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να πληρώσουν τις υποχρεωτικές από το νόμο μηνιαίες εισφορές καταβάλλουν προμήθεια στις τράπεζες. Ας δουν τι κάνει η ΑΑΔΕ που το έχει λύσει το θέμα εδώ και χρόνια και οι προμήθειες είναι μηδενικές.

Η σπουδή για το placement

Παρά τη θερινή ραστώνη σε πυρετώδεις διεργασίες μαθαίνουμε πως βρίσκεται η προσπάθεια πώληση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ η οποία ήδη έχει καθυστερήσει δεδομένου ότι και το ΤΧΣ κλείνει τον κύκλο του. Η προσπάθεια διάθεσης των μετοχών αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου όπου εκτιμάται ότι και το κλίμα στις αγορές θα είναι ευνοϊκό λόγω της αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων. Αν και εφ όσον τα πράγματα εξελιχθούν εντός προγραμματισμού η κίνηση θα γίνει αλλιώς θα μετατεθεί για το Νοέμβριο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ενιαμήνου αλλά με τον κίνδυνο των Αμερικανικών εκλογών και τον τυχόν επιδράσεών τους στις αγορές να παραμονεύει. Σημειωτέον ότι μένει προς διάθεσης το 18,4% και δεν αποκλείεται το 5% να αγοραστεί από την ίδια την Εθνική η οποία στη συνέχεια θα ακυρώσει τις μετοχές διευκολύνοντας θεαματικά και τη διαδικασία αλλά και την τιμή διάθεσης.

Τα τρία χρόνια καθυστέρησης και ο λογαριασμός

Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια από τη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι καταγγελίες βροχή για την Capital Χρηματιστηριακή για να αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βάλει λουκέτο στην εταιρία. Έχουμε όμως την αίσθηση ότι αυτό το λουκέτο μπορεί να βάλει φωτιά γιατί η Capital έχει κάνει διεθνή καριέρα εξαπάτησης και ήδη έχει δώσει αποζημιώσεις στο πλαίσιο συμβιβασμού σε αρκετούς επενδυτές εκτός ελληνικής επικράτειας. Τι εννοούμε ότι το λουκέτο μπορεί να βάλει φωτιά; Πολύ απλά να εμφανιστούν ουκ ολίγοι επενδυτές που έχουν χάσει τα λεφτά τους και να ζητούν αποζημιώσεις από το Συνεγγυητικό και συγκεκριμένα τα 30.000 ευρώ ανά επενδυτή που προβλέπει ο νόμος. Και επειδή από το Συνεγγυητικό έχουν μάθε το δεν δίνουμε και πηγαίνετε στα δικαστήρια μπορεί να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Μόνο που εδώ έχουν μπει στη μάχη μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και μάλιστα από χώρες στις οποίες είχε δράση η Capital και δεν έχουν πάρει μυρωδιά τα τσακάλια οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και αυτοί όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα μείνουν στα ελληνικά δικαστήρια αλλά θα πάμε για διεθνή … καριέρα. Αναρωτιέμαι αν τα λεφτά είναι πολλά ποιος θα κρατάει τις άλλες χρηματιστηριακές που θα δουν τα λεφτά που έχουν βάλει στο Συννεγγυητικό να γίνονται … ατμός επειδή η Κεφαλαιαγορά τρία χρόνια αρμένιζε και αντάλλασσε επιστολές με τον Καθηγητή εκ Λονδίνου που διοικεί την Capital.

Ετήσια παράταση και … βάλε

Μιας και ο λόγος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Σας είχαμε ενημερώσει προ δεκαπενθημέρου ότι έρχεται παράταση στη θητεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η παράταση είναι πλέον δεδομένη και πάμε για ετήσια καθώς δεν φρόντισαν να τρέξουν έγκαιρα οι διαδικασίες. Έτσι θα έχουμε θητεία έξι ολόκληρα έτη για την υφιστάμενη Εκτελεστική Επιτροπή. Το παράδοξο είναι ότι έχουν σταλεί επιστολές στους φορείς που εκπροσωπούνται στο ΔΣ και τους ζητείται να προτείνουν τρία μέλη για να διαλέξει ο Υπουργός το ένα. Και από ότι φαίνεται οι εκπρόσωποι των φορέων (ΤτΕ, ΕΛΤΕ) και οι δύο που διορίζει ο Υπουργός Οικονομικών θα έχουν κανονική θητεία που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και οι άλλοι θα περιμένουν το ΑΣΕΠ αν και όταν γίνει η διαδικασία μιας ούτε προκήρυξη δεν υπάρχει. Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι ψηφίζονται νόμοι για διαδικασίες ΑΣΕΠ και τα συναφή αλλά στην ουσία δεν εφαρμόζονται.

Ερωτήσεις … υποσαχάριας Αφρικής

Πάντως η ιστορία που ρωτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις εταιρίες για το τι κάνουν οι μέτοχοι καλά κρατεί. Μόνο που αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας. Γιατί ως γνωστόν τα φυσικά πρόσωπα δεν ταυτίζονται με τα νομικά ειδικά μάλιστα όταν τα φυσικά πρόσωπα μέτοχοι δεν ασκούν και διοίκηση. Έχουμε την αίσθηση ότι αν αναζητήσουμε παρόμοιες ερωτήσεις ακόμα και σε Κεφαλαιαγορές της υποσαχάριας Αφρικής δεν θα βρούμε. ΑΠΟΡΙΑ: Να ρωτήσουν φυσικά πρόσωπα τους έχει περάσει από το μυαλό ή δεν θέλουν να μπλέκουν σε δύσκολα;

Καθόλου τυχαία

Έχουμε την αίσθηση ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η δραστηριότητα του Μάριου Ηλιόπουλου στη Revoil. Στη Revoil μπορεί να μην έχει υπερβεί το 5% αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί. Στην τελευταία άλλωστε αποχώρησε ο ιδρυτής και έχουν αναλάβει οι διάδοχοι που είναι περισσότεροι ευέλικτοι σε συμφωνίες που δίνουν αξία σε όλους τους συμμετέχοντες. Σημειωτέον ότι η μετοχή της Revoil ήταν ιδιαίτερα κινητική την περασμένη Παρασκευή.

Έδειξε λιγότερα;

Το να επιχειρούν να εμφανίσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με λογιστικές τεχνικές και μαγειρέματα εισηγμένες εταιρίες δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Άλλωστε το έχουμε δει κατ επανάληψη στο παρελθόν και κάποιοι το πλήρωσαν πολύ ακριβά στο παρελθόν και μαζί τους ανυποψίαστοί μέτοχοι που είδαν φως και μπήκαν χωρίς να το πολυψάξουν. Όμως να υπάρχει εισηγμένη που έδειξε λιγότερα κέρδη από αυτά που είχε πετύχει όπως ακούμε ότι συμβαίνει δεν το πιστεύουμε. Τόσο προχωρημένος ο μεγάλος και τρανός της πληροφορικής; Βέβαια στις μη εισηγμένες εταιρίες τέτοια πράγματα δεν εκπλήσσουν αφού οι μέτοχοι πολλές φορές βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να αυγατίζουν την προσωπική τους περιουσία.

Ο λογαριασμός στους μετόχους

Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ παρά τη μείωση των αποθεμάτων νερού. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι καλό για τους μετόχους μιας και μιλάμε για εισηγμένες εταιρίες που το ζητούμενο για τους μετόχους είναι τα κέρδη. Σημειωτέον ότι οι και οι δύο εταιρίες είδαν τα μεγέθη τους να επηρεάζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος χωρίς να αυξήσουν τις τιμές ενώ μπροστά τους έχουν και μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Θα προλάβουν;

Με άγριες διαθέσεις από πλευράς μετόχων της μειοψηφίας έχουμε την αίσθηση ότι θα γίνουν κάποιες εκ των συνελεύσεων των ΑΕΕΑΠ. Σε όσες για την ακρίβεια έχουν διασπορά γιατί αρκετές δεν … έχουν παρά τα μέτρα Κοντόπουλου περί διαγραφής καθώς το νομοθετικό πλαίσιο τους ευνοεί να διαγραφούν και να απολαμβάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα. Βέβαια η κυβέρνηση έχει σκοπό να προχωρήσει σε αλλαγές αλλά το ερώτημα είναι αν κάποιοι επιχειρήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις εις υγείαν των μετόχων της μειοψηφίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή