Τα μαντζούνια και τα βότανα που δημιουργούν τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά cocktails

Majuni - premium ελληνικό βοτανικό απόσταγμα
Majuni - premium ελληνικό βοτανικό απόσταγμα
5'

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι τα βότανα, θα λέγαμε πως είναι τα θαυματουργά «δώρα» που έχει χαρίσει απλόχερα η φύση στον άνθρωπο. Αρκεί να σκεφτούμε πως ήδη από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα και τα μαντζούνια ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για την παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν η φαρμακευτική, η γαστρονομία και η αρωματοποιία είναι οι κλάδοι που έχουν αναδείξει τη σημαντικότητα των βοτάνων στη ζωή μας, η τέχνη των Master Herbalists ήταν εκείνη που κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» και να «σφραγίσει» σε ένα μπουκάλι, όλη τη μαγεία που κρύβεται εδώ και αιώνες μέσα στα βότανα και τα μαντζούνια. Διότι μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν αιώνες και αμέτρητες δοκιμές, μέχρι να κερδίσουν τα βότανα και τα μαντζούνια μία θέση στα ράφια των αγαπημένων μας μπαρ όμως, πλέον έχουν γίνει οι αναπόσπαστες προσθήκες, οι οποίες κάνουν τις στιγμές μας ακόμη πιο μαγικές.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα από τα μαντζούνια και τα βότανα που «απογειώνουν» γευστικά κάθε ξεχωριστή μας περίσταση, ενώ αποκαλύπτουμε τα ιδιαίτερα cocktails, τα ελληνικά βοτανικά ποτά που με μία γουλιά μας συστήνουν τις αυθεντικές, ακατέργαστες γεύσεις και την «πλούσια» παράδοση της ελληνικής υπαίθρου.

Ο δυναμωτικός άρκευθος που «τιμήθηκε» από τους αρχαίους Έλληνες

Ο άρκευθος ή juniperus αγγλιστί, είναι ένα κωνοφόρο φυτό που ανήκει στην τάξη των πευκωδών και των κυπαρισσοειδών, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό για τη μαγειρική, την αρωματοποιία και την παραγωγή αποσταγμάτων. Αυτό οφείλεται στους καρπούς που διαθέτει, οι οποίοι αξιοποιούνται αφού αποξηρανθούν, ενώ παράγουν ένα αρωματικό αιθέριο έλαιο. Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο άρκευθος αποτελούσε το... aperitivo των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως ένα φυσικό δυναμωτικό. Σήμερα, μπορούμε να το απολαύσουμε δοκιμάζοντας το αινιγματικό Majuni. Πρόκειται για ένα αυθεντικό ελληνικό βοτανικό ποτό, το οποίο περιέχει περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη βοτάνων, ανθών, μπαχαριών και ριζών, ενώ μέσα από μία λεπτεπίλεπτη διαδικασία εκχύλισης και απόσταξης μας προσφέρει μία πρωτόγνωρη εμπειρία απόλαυσης, η οποία «ακροβατεί» ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό. Μπορούμε να το απολαύσουμε σε ένα τονωτικό cocktail με καφέ, το Majuni Coffee Tonic, δηλαδή σε ένα μοναδικό bitter sweet aperitivo με espresso και tonic.

Το αρωματικό φυτό αψιθιά που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αψέντι

Η αψιθιά είναι ένα θαμνώδες φυτό μέτριου ύψους, οι ευεργετικές ιδιότητες του οποίου ήταν ήδη γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη, αφού χρησιμοποιήθηκε ως μέσο αντιμετώπισης των επιδημιών της εποχής. Σύμφωνα με τους αρχαίους, ήταν εξαιρετικά ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού δυνάμωνε τη μνήμη και την όραση, καταπολεμούσε αποτελεσματικά τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, ενώ βοηθούσε όσους παρουσίαζαν ενοχλήσεις στον ύπνο. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολύτιμο συστατικό στον χώρο των αποσταγμάτων, καθώς από το πράσινο έλαιο που παράγει, παρασκευάζεται το διαχρονικό ποτό αψέντι.

Η ρίζα της Αγγελικής ή αλλιώς η ανοιξιάτικη ανθοστόλιστη «Αγγελικούλα»

Η «Αγγελικούλα», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε στην Ελλάδα το άνθος pittosporum tobira, είναι ένα φυτό που ομορφαίνει τους κήπους και τις βεράντες μας, ενώ είναι γνωστό για το μοναδικό άρωμά του και τα λευκά, κιτρινωπά άνθη του, τα οποία εμφανίζονται από τον Απρίλιο και μετά. Μπορεί να μας έρχεται από την Ιαπωνία και την Κίνα όμως, έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στο κλίμα της Ελλάδας. Παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη χώρα μας, ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως η ρίζα της «Αγγελικούλας» χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, λόγω του έντονου αρωματικού της χαρακτήρα, ο οποίος ταιριάζει άψογα με το lime. Μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο στο Majuni Raspberry Sour, χτυπώντας σε ένα shaker 50 ml Majuni, 15 ml χυμό lime, 15 ml σιρόπι πικραμύγδαλο και 5 raspberries και τοποθετώντας το βοτανικό μας cocktail σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe.

Πιπερόριζα ή τζίντζερ για διακριτικές πικάντικες «πινελιές» στα ποτήρια μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιπερόριζα, το τζίντζερ ή αλλιώς, zingiber offivinale, έχει κάνει μία δυναμική είσοδο στα πιάτα και τα ποτήρια μας, αφού χρησιμοποιείται, όχι μόνο από σεφ αλλά και από mixologists. Αυτό οφείλεται στο χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμά του, το οποίο προσθέτει μία ξεχωριστή, διακριτική «πινελιά» στα φαγητά, τα ροφήματα, αλλά και τα cocktails που απολαμβάνουμε. Πρόκειται για ένα βότανο που σήμερα μπορούμε επίσης να απολαύσουμε σε ένα γλυκόξυνο Tiki-style cocktail, όπως το Majuni Swizzle, το οποίο θα μας... μαγέψει με τον έντονο βοτανικό χαρακτήρα του.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να βιώσουμε μία ξεχωριστή, γευστική εμπειρία, η οποία θα μας συστήσει τη μαγεία των ελληνικών μαντζουνιών και βοτάνων, το ελληνικό βοτανικό ποτό Majuni είναι το «όχημα» που θα μας οδηγήσει σε ένα πρωτόγνωρο απολαυστικό «ταξίδι». Μπορούμε να το απολαύσουμε -πάντα υπεύθυνα- σκέτο ή με πάγο, συνδυάζεται άψογα με cola ή tonic και μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε twisted συνδυασμούς, που θα κάνουν ακόμη πιο μαγικές τις στιγμές μας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή