Όταν ένα μπουκάλι συνδέει το χθες της Ελλάδας με το σήμερα, με τον πλέον γευστικό τρόπο

Αν κληθούμε να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίος το παρελθόν, η παράδοση, η ιστορία και η κληρονομιά του τόπου μας, φτάνουν σήμερα σε εμάς, τότε αναμφίβολα θα αναφερθούμε στη γαστρονομία.

Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection
Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection
4'

Από τις «μυστικές» οικογενειακές συνταγές, μέχρι τα συστατικά που αποτελούν τη βάση της διατροφής των προγόνων μας και τις γαστρονομικές «ιεροτελεστίες» που τους έφερναν πιο κοντά. Αυτές ακριβώς οι συνταγές, αυτά τα πιάτα και πολλά από αυτά τα συστατικά, συνιστούν μέχρι σήμερα μέρος της ελληνικής κουζίνας, ακόμη και στην πιο σύγχρονη και δη, «πειραγμένη» ή εναλλακτική εκδοχή της. Αν υπάρχει όμως, ένα προϊόν το οποίο μας κάνει να μιλάμε για μία άρρηκτη σύνδεση του χθες με το σήμερα και φέρνει την παράδοση στα μενού μας και για την ακρίβεια, στα ποτήρια μας, αυτό είναι αναμφίβολα το τσίπουρο και συγκεκριμένα, το τσίπουρο Θεσσαλίας, που θεωρείται και το πλέον παραδοσιακό.

Διότι μπορεί η ιστορία του τσίπουρου να ξεκίνησε πριν από επτά περίπου αιώνες στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί, αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλία, στην οποία παράγονται σήμερα τα πλέον παραδοσιακά και ποιοτικά αποστάγματα. Όπως το γνωστό μας Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection, ένα προϊόν που συνδέει το χθες της Ελλάδας με το σήμερα, με τον πλέον γευστικό τρόπο.

Ο Χαράλαμπος Κρομμύδας, η επιτυχημένη συνταγή και η κληρονομιά που άφησε πίσω

Η ιστορία του παραδοσιακού τσίπουρου Θεσσαλίας, δηλαδή του Τσίπουρου Καλαϊτζή, ξεκινά πριν από αρκετές δεκαετίες και συγκεκριμένα, τον περασμένο αιώνα, όταν ο Χαράλαμπος Κρομμύδας ή «Καλαϊτζής», που σημαίνει «γανωματής» -πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα και έτσι τον αποκαλούσε ο περίγυρός του λόγω ακριβώς του επαγγέλματός του- μετοίκησε με την οικογένειά του από τα ορεινά χωριά της Μουργκάνας Θεσπρωτίας στο χωριό Βασιλική, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Από εκεί, δηλαδή από τη θεσσαλική γη, ξεκίνησε και το «ταξίδι» που φέρνει σήμερα στα ποτήρια μας το πιο ποιοτικό τσίπουρο Θεσσαλίας. Διότι επιλέγοντας και ζυγίζοντας με στοργή και προσοχή τα σταφύλια του, ο Χαράλαμπος «Καλαϊτζής», δημιούργησε την τέλεια αναλογία για τη συνταγή του και άρχισε να φτιάχνει το καλύτερο τσίπουρο στην περιοχή, που έγινε γνωστό και ως το τσίπουρο του Καλαϊτζή. Και αυτήν ακριβώς τη συνταγή, μαζί με την τέχνη και τα μυστικά της παρασκευής του παραδοσιακού τσίπουρου σε χάλκινους άμβυκες, διατήρησε η οικογένειά του. Για την ακρίβεια, σήμερα τα εγγόνια του κρατούν στα χέρια τους τις σημειώσεις και τα μυστικά της τέχνης του «καζανιού» και συνεχίζουν να παράγουν το γνωστό τσίπουρο του παππού τους, με σύγχρονες οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους, επιμένοντας στα ίδια μυστικά και με το ίδιο μεράκι, τόσο σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, όσο και στο καζάνι.

Από την ποιότητα στις πρώτες ύλες μέχρι το μεράκι στο «καζάνεμα» και την απόσταξη

Από τη διαλογή ποιοτικών στέμφυλων εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη θεσσαλική γη, μέχρι το «πάντρεμα» του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς, του Σαββατιανού, του Ροδίτη και του Ασύρτικου, που ζυμώνονται στις ιδανικές συνθήκες, πάντα υπό την επίβλεψη του οινολόγου, οι πρώτες ύλες κάνουν αναμφίβολα τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα και δίνουν επιπλέον γεύση στις στιγμές μας. Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια και η οποία αποτελεί ουσιαστικά την «πινελιά» που φέρνει τη γεύση της παράδοσης στα ποτήρια μας. Ο λόγος, φυσικά, για την απόσταξη και το «καζάνεμα» του τσίπουρου.

Έχει σίγουρα ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά στην απόσταξη του Τσίπουρου Καλαϊτζή συγκεκριμένα, γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες με στήλες πολλαπλής κλασμάτωσης -και για την ακρίβεια, οκταπλής- και κατά τη διάρκειά της, τα ζυμωμένα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες. Η εν λόγω διαδικασία ακολουθείται δύο φορές (διπλή απόσταξη), ώστε να εξασφαλίζεται η καθαρότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και για να αναδεικνύουν τα αρώματα της ποικιλιακής σύνθεσης του τσίπουρου τη μοναδικότητά τους.

Από αυτό το απόσταγμα, βέβαια, οι άνθρωποι πίσω από το αυθεντικό τσίπουρο Θεσσαλίας, δηλαδή το Τσίπουρο Καλαϊτζή, κρατάνε μόνο το αγνότερο, την «καρδιά». Έτσι, σε εμάς φτάνει ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο, καθαρό και αρωματικό απόσταγμα με φινετσάτο χαρακτήρα, που διατηρεί τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού.

Τα όμορφα, ρετρό μπουκάλια και καραφάκια που περιέχουν το αυθεντικό τσίπουρο Θεσσαλίας, συνδέουν με τον πλέον γευστικό τρόπο το χθες με το σήμερα, αποτελώντας την «καρδιά» κάθε συνάντησης και δίνοντας ακόμη και σε μία σύγχρονη, γαστρονομική εμπειρία, ένα παραδοσιακό twist. Είτε το δοκιμάσουμε με γλυκάνισο, είτε χωρίς, το σίγουρο είναι πως θα ανακαλύψουμε τη γεύση μιας ιστορίας μύησης στα μυστικά της τέχνης του αυθεντικού τσίπουρου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, με το ίδιο όνομα και το ίδιο μεράκι. Πάντα φυσικά υπεύθυνα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή