Μπάκας στο Newsbomb.gr: Νέος κύκλος κόκκινων δανείων στη κτηματαγορά

Το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό δανειακών επισφαλειών στην Ευρωζώνη. 

Μπάκας στο Newsbomb.gr: Νέος κύκλος κόκκινων δανείων στη κτηματαγορά
7'

Πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα μειωθεί σχεδόν κατά 35%, δηλαδή περίπου κατά 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

«Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ώστε να εκτιμήσουμε τα δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας μας εντός των εννέα ετών (2008-2016) μνημονίων μειώθηκε κατά 26 % , αντιλαμβανόμαστε το πλήγμα της οικονομίας την επόμενη ημέρα αν οι αναλύσεις του ΟΟΣΑ βγουν αληθινές» ανέφερε ο κ. Μπάκας.


Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, στο καλό σενάριο, αυτό της ύφεσης της διάδοσης του κορονοϊού κατά τους θερινούς μήνες, το πλήγμα στον τουρισμό διεθνώς θα εκταθεί χρονικά έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 πριν αρχίσει η ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο.

«Ακόμη και έτσι όμως, η επίπτωση στην οικονομία του τουρισμού εκτιμάται πως θα είναι σημαντική, αφού προβλέπει κάμψη της ζήτησης στον τουρισμό διεθνώς κατά το 2020 έως και κατά 40%» επισήμανε ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε: «αν αναλογιστούμε ότι, τα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες το 2019 στη χώρα μας έφτασαν συνολικά τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και έτσι μια πτώση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ ή μία ποσοστιαία μονάδα του ελληνικού ΑΕΠ» είπε.

«Μη ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αποτελεί αρωγό επενδύσεων σε διάφορους κλάδους π.χ. Οικοδομική δραστηριότητα, κτηματαγορά, εστίαση κλπ» τόνισε.


Η επιδείνωση της οικονομίας και της ρευστότητας σε κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η κτηματαγορά, αποτελεί την άμεση επίπτωση που αναμένουν οι τράπεζες και αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις νέων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων διότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates «η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων είναι πλέον θέμα χρόνου, ήδη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, ο νέος κύκλος κόκκινων δανείων βρίσκεται προ των πυλών με επίκεντρο τον τουρισμό και ιδιαίτερα στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018-2019».

Οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι αλυσιδωτές, καθώς εκτός τις άμεσες επιπτώσεις που θα υποστεί ο τουρισμός, σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στις αερομεταφορές, στο εμπόριο, στην εστίαση, στις κατασκευές, στην κτηματαγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, και εντέλει στην κατανάλωση και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Μη ξεχνάμε ότι, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας.

Στο 178,2% του ΑΕΠ (334,261 δις ευρώ) ήταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ ο στόχος για το 2020 ήταν το χρέος να διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ευρώ ή 167,0% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό δανειακών επισφαλειών στην Ευρωζώνη παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, ενώ η χώρα διατηρεί ακόμα το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, αρνητική είναι η εγχώρια αποταμίευση νοικοκυριών και οι ιδιωτικές επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, ενώ παραμένουμε στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της, γι΄ αυτό οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και θα μας πάνε μερικά χρόνια πίσω όσον αφορά την αναπτυξιακή και επενδυτική πορεία της, αντιστρέφοντας τη σημαντική πρόοδο που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα και την ελπιδοφόρο πορεία που είχε διαμορφωθεί.
«Παρόλα τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βιώσουμε τη νέα γενιά κόκκινων δανείων τόσο νοικοκυριών όσο και επαγγελματιών» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που τα ακίνητα που διαμένουν ή/και εκμισθώνουν έχουν αποκτηθεί μέσω δανεισμού και δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τη στιγμή που τα «φέσια» στα μισθώματα, έχουν ήδη ξεκινήσει και στο άμεσο μέλλον θα κορυφωθούν.

Παρόμοια η εικόνα και μάλιστα περισσότερο θλιβερή για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εδρεύουν επαγγελματίες που έκλεισαν λόγω κορονοϊού, αλλά χωρίς κρατική εντολή και δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης, υποχρεούνται να καταβάλλουν εξ ολοκλήρου το μηναίο μίσθωμα. Πολλοί ιδιοκτήτες, για να αποφύγουν το φόρο εισοδήματος από ενοίκια, θα οδηγηθούν σε έξωση του ενοικιαστή και σε διαταγή απόδοσης μισθίου. «Μη ξεχνάμε ότι η διαταγή απόδοσης μισθίου καταχωρείται στον Τειρεσία, με όσα σημαίνει αυτό για οποιονδήποτε επαγγελματία, τη στιγμή που αναμένει τα οικονομικά μέτρα στήριξης μέσω δανεισμού το επόμενο διάστημα ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή του τραπεζική ή μη» διευκρινίζει ο κ. Μπάκας.

Ιδιαίτερη ανησυχία καταγράφεται και για τους επαγγελματίες του τουρισμού , ιδιαίτερα στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018-2019 σε ξενοδοχειακές μονάδες που αποκτήθηκαν μέσω δανεισμού αλλά και στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που πολλά ακίνητα αποκτήθηκαν ή/και ανακαινίστηκαν μέσω δανεισμού.

Ταυτόχρονα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μοίρα πολλών κατασκευαστικών εταιρειών που εκμεταλλευόμενοι την αναστολή Φ.Π.Α 24%, οδηγήθηκαν στην αγορά οικοπέδων ή/και αντιπαροχή για την ανέγερση κατοικιών μέσω δανεισμού, με στόχο την πώληση τόσο σε αλλοδαπούς επενδυτές όσο και στην εγχώρια ζήτηση που άρχιζε σιγά σιγά να δυναμώνει.

«Μη ξεχνάμε ότι η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γενικότερα βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σ΄ ένα στάδιο αυτορρύθμισης, προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της και να αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην κτηματαγορά και στην τουριστική πίτα . Λόγω κορονοϊού η συγκεκριμένη αγορά αυτορυθμίζεται πλέον πολύ γρηγορότερα και σίγουρα πιο βίαια με σημαντικές απώλειες» επισήμανε ο κ.Μπάκας. Ήδη οι ιδιοκτήτες μετρούν 4 μήνες με μηδενικά εισοδήματα και γνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Ιούνιο αν ο χρόνος καταπολέμησης της πανδημίας δεν είναι σύμμαχος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαχειρίζονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ως φυσικά πρόσωπα, όπου δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη και η ελπίδα για κάποιο εισόδημα εντός του α εξαμήνου του 2020 έχει πλέον εξατμιστεί. Στα μέτρα στήριξης, εντάσσονται μόνο οι εταιρείες – νομικά πρόσωπα διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» διευκρίνισε ο Πρόεδροςτου Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και φυσικά και για τα νοικοκυριά, πολλά από τα οποία κατάφερναν έπειτα από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις να ορθοποδήσουν από την κρίση και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. «Μετά την λήξη της καραντίνας και των μέτρων προστασίας - στήριξης, κανείς δεν είναι βέβαιος αν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μέσα σ΄ ένα κλίμα που η καταναλωτική δύναμη θα είναι αρκετά περιορισμένη και θα περιορίζεται μόνο στα αναγκαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας.

«Από την πανδημία του κορονοϊού δεν θα βγούμε αλώβητοι, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανυπολόγιστες» κατέληξε ο κ. Μπάκας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια: Γρήγορα να υπάρξει bad bank στην Ευρωζώνη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή