Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα παρά τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η τουρκική οικονομία με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας να επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να πλήττει τα τουρκικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. 

Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα
Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα
AP
2'

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Και σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «δεν θα υπερασπιστεί ποτέ τις αυξήσεις των επιτοκίων και δεν θα κάνει συμβιβασμούς για το θέμα».

Σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί στο 12,9 έναντι του δολαρίου, παρά τις ανακοινώσεις πως η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο 2021 αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μη βιώσιμος. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Νοέμβριος θα κλείσει με πληθωρισμό άνω του 20% για την τουρκική οικονομία, σε ετήσια βάση.

Αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού δεν αναμένεται να κινητοποιήσει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, στο 15%.

Αναλυτές θεωρούν πως υπό τις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επιμένει ότι η πρόσφατη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών «δεν βασίζεται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη» και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ενίσχυση των επενδύσεων, μέσω των κρατικών τραπεζών.

Η ρητορική αυτή αψηφά τον οικονομικό ρασιοναλισμό.

Το ότι η λίρα έχει υποχωρήσει έως και 45% έναντι του δολαρίου εφέτος – φτάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ των 13,45 την περασμένη Τρίτη –επηρεάζει και τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, όπου η καμπύλη επιτοκίων είναι αντεστραμμένη, ένδειξη απώλειας της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Χθες υπήρξαν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που διέβλεπαν αδυναμία της Τουρκίας να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές καυσίμων.

Πλέον η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στα στοιχεία του πληθωρισμού Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

GNTM: Ράκος η Όλγα – Το «Σ’ αγαπώ» και τα φιλιά στο στόμα με τον Στυλιανό (videos)

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή