Ενεργοποιήθηκε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία

 Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις τιμές ενέργειας, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη εξασφαλίσει φθηνές τιμές για τους καταναλωτές τους με την «σφραγίδα» της ΕΕ.

H  Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη εξασφαλίσει φθηνές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές τους μ
H Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη εξασφαλίσει φθηνές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές τους με την «σφραγίδα» της ΕΕ.
European Union
3'

Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν, ώστε να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις χωρίς προηγούμενο ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Το όριο τέθηκε στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια για την Ενέργεια και το Περιβάλλον υπουργεία των δύο χωρών.

«Η (πολιτική) συμφωνία (μας) επιτρέπει να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που είναι εκτεθειμένοι στην αγορά» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Ντουάρτε Κορντέιρο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά το ντιλ. «Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο σήμερα (στη χονδρική αγορά) είναι 90 ευρώ. Αυτό προστατεύει τους πάντες» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

Το ανώτατο όριο τιμών θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε ο Κορντέιρο μετά τη συνάντηση της ισπανίδας υπουργού Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα και της επικεφαλής της Αντιμονοπωλιακής Αρχής της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση συγκλήθηκε για να συζητηθεί η ισπανική και η πορτογαλική πρόταση να διαχειριστούν οι χώρες αυτές τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες συχνά καθορίζονται από ακριβά ορυκτά καύσιμα, παρόλο που η Ιβηρική Χερσόνησος διαθέτει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα εργαλείο που μειώνει την έκθεσή μας στην αναταραχή και την αστάθεια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την (υψηλή) τιμή του φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή» ανέφερε σχετικά ακόμη η Ριμπέρα. Οι συζητήσεις αφορούσαν ακόμη και το εάν το προσωρινό αυτό μέτρο της επιβολής πλαφόν στις τιμές θα επηρεάσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία προς τη Γαλλία, παραδέχτηκε η Ριμπέρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ήθελε ευελιξία για να μην εισαχθούν περισσότερα όρια (στις τιμές) στα σύνορα, αλλά προφανώς ένας Γάλλος καταναλωτής πρέπει να πληρώσει το ίδιο με έναν καταναλωτή στην Ιβηρική» ανέφερε επίσης στο Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας της Πορτογαλίας Ζοάο Γκαλαμπά δήλωσε στο Reuters ότι το μέτρο περιορίζει σε συγκεκριμένα όρια την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζεται από τις λεγόμενες θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των μονάδων άνθρακα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέτρο για το πλαφόν για τις δύο αυτές χώρες δεν θα δημιουργήσει δασμολογικά ελλείμματα και δεν θα βλάψει τον ανταγωνισμό επειδή οι καταναλωτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην καθημερινή αγορά τιμών («spot») θα επωμιστούν εκείνοι το κόστος.

Οσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να είναι πιο ενεργή στην αύξηση των ενεργειακών συνδέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε η Ριμπέρα. Επισήμανε επίσης ότι οι διακοπές λειτουργίας σε πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας έκαναν πιο ξεκάθαρη την ανάγκη να γίνουν περισσότερες από αυτές τις συνδέσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Νουάρτε Κορντέιρο ανέφερε ότι είναι σαφές ότι υπάρχει ελάττωμα στη λειτουργία του συστήματος, το οποίο μπορεί να διορθωθεί είτε με τη διαμόρφωση των τιμών είτε με την αύξηση των συνδέσεων παροχής ενέργειας μεταξύ της Ιβηρικής και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Από την πλευρά τους, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προειδοποιήσει κατά της παρέμβασης κυβερνήσεων στην αγορά. Αυτό το διάστημα και ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό, με τις αντιδράσεις να μεγαλώνουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή