Αποτέλεσμα εκλογών 2012: Η κάλπη τινάζει την οικονομία στον αέρα!
Δηλώσεις απόγνωσης από επιχειρηματίες, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, χρηματιστηριακούς παράγοντες και στελέχη τραπεζών
Του Βασίλη Βαλαμβάνου
Η οικονομία και η πορεία της, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί με τις μνημονιακές «συνταγές», βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον (ΔΝΤ), στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου προσπαθούν να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, έχοντας όμως σαν δεδομένο ότι τίποτα δεν είναι όπως χθες.
Αν δεν υπάρξει κυβερνητικό σχήμα «συνέχειας», φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης, βρίσκονται στον αέρα:
- Η δόση των 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα νέα 25 δισεκατομμύρια που επρόκειτο να εκταμιευτούν.
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές που η χώρα έχει υπογράψει και δεσμευτεί αντλώντας δάνεια.
- Το Χρηματιστήριο.
- Οι επιχειρήσεις, που θα βρουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.
- Χιλιάδες θέσεις εργασίας που «εκρατούντο» τεχνητά από τους εργοδότες, οι οποίοι ανέμεναν πως με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ομαλοποιούνταν η αγορά και θα «έτρεχε» ο δανεισμός.
Μεγάλο πρόβλημα στις τράπεζες
Το μέγα θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία ακόμα και σοβαρών, υγιών εισηγμένων επιχειρήσεων να πάρουν εγγυητικές επιστολές για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητάς τους, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο κυβερνητικο σχήμα.
Αξίζει να επισημανθεί, ότι τα πραγματικά κεφάλαια του τραπεζικού τομέα είναι σήμερα αρνητικά κατά 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση περί τα 38 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες έβρισκαν «κλειστές πόρτες» στους ξένους θεσμικούς επενδυτές για συμμετοχή στις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου πριν το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα.
Τώρα, είναι 100% δεδομένο, ότι οι πόρτες αυτές δεν πρόκειται να ανοίξουν, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών.
Βουτιά αναμένεται στο Χρηματιστήριο
Έκδηλη ήταν η αγωνία στη χρηματιστηριακή αγορά για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει «ακυβερνησία», έλεγαν οι χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ρευστοποιήσεις μετοχών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το γενικό δείκτη τιμών προς τις 500 μονάδες!
Το μνημόνιο αναζητεί… παραλήπτη
Ως το τέλος του μήνα ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, θα έπρεπε, βάσει μνημονίου, η νέα κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ, για τη διετία 2013 – 2014. Η εναλλακτική πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι προέβλεπε τη χρονική επέκταση του προγράμματος κατά έναν χρόνο, δηλαδή έως το 2015. Συγκεκριμένα, ότι στη διετία το ύψος των μέτρων θα αφορά στο 4,5% του ΑΕΠ και στον τρίτο χρόνο το άλλο 1% που υπολείπεται για να συγκεντρωθεί το 5,5%.