Πετρέλαιο θέρμανσης: Κίνητρα προς τους πολίτες για να ανάψουν τους καυστήρες μελετά η κυβέρνηση
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη
Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. χθες Δευτέρα (6/9) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε ενεργειακό πακέτο στήριξης προς τους πολίτες αλλά και η στρατηγική πουν θα ακολουθήσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η στήριξη προς τα νοικοκυριά και να ενταθεί κατά τους επόμενους μήνες, τόσο με επιδοτήσεις στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) όσο και με κίνητρα για την εξοικονόμηση ώστε να μειωθούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο ότι οι Έλληνες άλλαξαν συνήθειες, σταματώντας να θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο και πλέον επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να έρχονται «φουσκωμένοι».
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εισαγωγές φυσικού αερίου περιοριστούν σε 250 έως 300 ευρώ τότε θα υπάρξουν λογικές τιμές για τους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα, πλέον, από το κυβερνητικό επιτελείο, μελετώνται κίνητρα που θα πείσουν τους πολίτες να βάλουν και πάλι μπροστά τους καυστήρες πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι οριστικές κινήσεις της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν, μετά τα μέτρα που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή (9/9), αλλά και μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας, μέσα στον τρέχον μήνα για τις τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τον Οκτώβριο. Το ύψος των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες.
Το οικονομικό επιτελείο κάνει προσπάθειες να μπει στο «χορό» των επιδοτήσεων και το φυσικό αέριο το οποίο όμως αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα με βάση τις τιμές που υπάρχουν, καθώς για να μετριαστεί το βάρος που σηκώνουν οι καταναλωτές θα πρέπει επί μηνιαίας βάσης να υπάρξει κονδύλι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος των μέτρων ενίσχυσης που θα λάβει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθεί από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.