Σύμπλευση Γερμανίας-ΟΟΣΑ

Μήνυμα στις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποκαταστήσουν συνθήκες σταθερότητας, στέλνει ο ΟΟΣΑ...

3'

Μήνυμα στις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποκαταστήσουν συνθήκες σταθερότητας, στέλνει με σημερινή έκθεσή του για την Ευρωζώνη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού, με τίτλο: "Ευρωζώνη - Χρειάζεται επείγουσα δράση για να αποκατασταθεί η σταθερότητα", δημοσιοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις 16/17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίος ένας μόνιμος μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί τις χώρες που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, αλλά η βοήθεια πρέπει να συνδέεται με αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής και να διακόπτεται, εφόσον η χώρα που λαμβάνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους της. "Ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης είναι αναγκαίος", σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: "Αυτός πρέπει να περιλαμβάνει έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με αυστηρούς όρους. Αν οι όροι δεν εκπληρούνται, η χρηματοδότηση θα πρέπει να σταματά".

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις των μισθών και των τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης. "Μειώσεις των μισθών και των τιμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν αναπόφευκτες", αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται: "Οι διαρθρωτικές πολιτικές έχουν ένα ρόλο-κλειδί για την επαναφορά των οικονομιών σε ισορροπία. Στις χώρες με ελλείμματα, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του κόστους. Στις πλεονασματικές χώρες, οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση".

“Υποτονική” η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

"Σοβαρή αβεβαιότητα" συνεχίζει να πλανάται πάνω από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η οποία θα είναι "υποτονική" και "αργή", εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και το πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων και να εξυγιάνουν το τραπεζικό τους σύστημα. Στην μελέτη του για την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι "η ανάκαμψη έχει αρχίσει", αλλά ότι πιθανότατα θα είναι "υποτονική" και "αργή", τη στιγμή που ο "άμεσης προτεραιότητας" περιορισμός των ελλειμμάτων μπορεί "να φρενάρει βραχυπρόθεσμα" την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, "είναι κρίσιμο το τραπεζικό σύστημα να ξαναβρεί τους ρυθμούς του για να υποστηρίξει την ανάπτυξη". Γι' αυτό "μπορεί να είναι αναγκαία νέα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", αλλά πρέπει "να τερματισθεί η υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος", μόλις γίνει αυτό δυνατόν. "Όλες οι χώρες πρέπει να διαθέτουν ένα πλήρες σύνολο αξιόπιστων, αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέσων για τη διευθέτηση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα", επιμένει ο ΟΟΣΑ, που συνιστά "την πραγματοποίηση τακτικών και περισσότερο εναρμονισμένων τεστ αντοχής".

"Μόλις εμφανίζονται αυξανόμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει να τίθεται τέρμα στα μέτρα νομισματικής ανάκαμψης" που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Εξάλλου, η διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης πρέπει "να ενισχυθεί", διότι η διατήρηση πολλών εξουσιών σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολλών παραγόντων στα επίπεδα της ΕΕ και της ευρωζώνης, περιέπλεξαν τον συντονισμό στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτή η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση πρέπει να προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους στη ζώνη του ευρώ, και την επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, που θα εφαρμόζονται "σχεδόν αυτομάτως".

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή