BofA: Η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη πριν την Ελλάδα

Μέχρι τώρα, η χώρα-φαβορί για μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα στις οικονομικές αναλύσεις. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δύο αναλυτών της «Bank of America Merrill Lynch» ανατρέπει τα δεδομένα.

BofA: Η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη πριν την Ελλάδα
2'

Οι οικονομολόγοι Ντέβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους (BCA) και τη θεωρία των παιγνίων, κατέληξαν ότι η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να εγκαταλείψουν πρώτες την ευρωζώνη.

Μάλιστα, προειδοποιούν τους επενδυτές να μην «υποτιμούν την εθελοντική έξοδο μίας ή περισσοτέρων χωρών» από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, θα απολάμβανε σημαντικά οφέλη από μια εθελοντική έξοδο, σε σχέση με χώρες που προσπαθούν να επωφεληθούν από βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.

Η έρευνα εξετάζει 11 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης και τις κατατάσσει με βάση κριτήρια, όπως το πόσο συντεταγμένη μπορεί να είναι η έξοδος κάθε χώρας από το ευρώ και αν θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξή της.

Η Ιταλία και η Ιρλανδία βρίσκονται συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, με βαθμό κατάταξης 3,5. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, με 5,3 μονάδες. Η Γερμανία δε, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ζημιά από μια έξοδό της από το ευρώ, συγκεντρώνοντας 8,5 μονάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ισπανίας. Παρόλο που είναι μία από τις «χτυπημένες» από την οικονομική κρίση χώρες, δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει εθελοντικά την ευρωζώνη.

Η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επίσης δεν έχουν λόγους να φύγουν από το ευρώ.

Οι δύο αναλυτές υποστηρίζουν ακόμη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να «δωροδοκήσει» την Ιταλία για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο είναι περιορισμένα τα περιθώρια των γερμανικών κινήσεων. Αυτό, επειδή η Ιταλία έχει περισσότερους λόγους από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και επειδή θα ήταν πιο ανελαστική να δεχτεί όρους παραμονής από το Βερολίνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή