Εφιαλτικές εκτιμήσεις για το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Δύο ειδήσεις βγήκαν χθες από την έκθεση της τρόικας για την Ελληνική οικονομία, η οποία και παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας
1'


H μια είναι ότι η τρόικα προτείνει την άμεση εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν. Η άλλη είναι ότι η Κομισιόν , η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στέλνουν σήμα κινδύνου για το χρέος και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.


Συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει εκτιμήσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν εφιαλτικές για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012 , ενώ υπερβαίνει τα 420 δισ. ευρώ ή το 198% του ΑΕΠ! Αν παράλληλα συνεκτιμηθούν τα δάνεια με εγγυήσεις που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο.


Για το έλλειμμα η έκθεση προβλέπει πτώση κάτω του 3% του ΑΕΠ όχι νωρίτερα από το 2014. Για το 2011 η τρόικα βλέπει έλλειμμα στο 8,9% κοντά στις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού (εκτίμηση για έλλειμμα 8,5%).


Επισημαίνεται ότι μόνο για φέτος η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα ύψους 19,5 δισ. ευρώ , ενώ εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα 8,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014. Η συνολική προσαρμογή αγγίζει τα 62 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.


Κατά τα άλλα η έκθεση εντοπίζει σοβαρές καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζητά πολιτική συναίνεση για την πιο γρήγορη εφαρμογή τους.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή