Ομολογία Τσίπρα στον Guardian: Έκανα μεγάλα λάθη

Αλέξης Τσίπρας | Guardian: «Δεν είχα εμπειρία ή αίσθηση», παραδέχεται ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα – Νέα «καρφιά» εναντίον Βαρουφάκη: «Δεν αξίζει καν να μιλάμε...»

Ομολογία Τσίπρα στον Guardian: Έκανα μεγάλα λάθη
4'

Με μια συνέντευξη που κινείται στο επίπεδο αυτοκριτικής και στη λογική του «mea culpa» (σ.σ. «δικά μου τα σφάλματα») ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» και τη δημοσιογράφο Ελένα Σμιθ, στον απόηχο των σε βάρος του αποκαλύψεων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο έντυπο Τύπο.

tsipras guardian

Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη συνέντευξη εξυπηρετεί έναν καθαρά επικοινωνιακό ρόλο, αφού ο κ. Τσίπρας αναζητούσε βήμα, ώστε να απαντήσει στα όσα του έχουν καταλογιστεί για τα δυόμισι χρόνια της παραμονής του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Στο κείμενο που τιτλοφορείται «Τα χειρότερα είναι ξεκάθαρα πίσω μας», ο κ. Τσίπρας παραδέχεται πως όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ήταν άπειρος. «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

Ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού στα λάθη που έκανε, «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα – κλειδιά της κυβέρνησής του, ενώ φαίνεται να ιδιαίτερη έμφαση στον άνθρωπο που έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τον ίδιο, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Έκανα λάθη... Μεγάλα λάθη», λέει στον Guardian ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αυτή του η αναφορά στοχεύει στον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο ο Τσίπρας απορρίπτει ως «τόσο ασαφές, που δεν αξίζει καν να μιλάμε γι’ αυτό».

«Ο Γιάνης επιχειρεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες ... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

«Μονόδρομος και φρικτό φάρμακο ο συμβιβασμός...»

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα είχε καταλήξει στην αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε».

«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή», λέει ο πρωθυπουργός, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με τον συμβιβασμό ως ένα φρικτό φάρμακο που παίρνεις όταν απειλείται η ζωή σου. «Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, για να μείνεις ζωντανός».

Ευχολόγια για το τέλος της κρίσης

Ο πρωθυπουργός, κατά τα λοιπά, επιμένει πως «μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία ανεβαίνε. Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τελικά αυτό θα κριθεί».

Εντούτοις, η αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί στη κολοσσιαία «τούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». «Είναι δυόμισι χρόνια από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Ένας απίθανος ηγέτης στην αρχή του μεγάλου δράματος χρέους, πρώην κομμουνιστής ακτιβιστής, είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα οκτώ χρόνια στα οποία η Ελλάδα αγωνίστηκε να αποφύγει την πτώχευση», λέει η Ελένα Σμιθ, αλλά σημειώνει λίγο πιο κάτω: «Οι δημοσκοπήσεις με τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο χαρισματικός πολιτικός φαίνεται να έχει πει ψέματα».

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως με τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν και έναν ορίζοντα χωρίς εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, «μπορεί να προχωρήσει με τη διακυβέρνηση και να εφαρμόσει μια ατζέντα περισσότερο σύμφωνη με τις φιλελεύθερες αξίες του κόμματός του».

«Όλο αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματος μας και του μνημονίου», σημειώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη αποκάλυψη θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να μην πιστεύει».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή