Μετωπική στη Βουλή για το ελληνικό #MeToo - Νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, που οδήγησαν από τη μία στη σύλληψη του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη και από την άλλη στη διερεύνηση -στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας- εκατοντάδων περιπτώσεων που εμπλέκουν γνωστούς καλλιτέχνες.

Μετωπική στη Βουλή για το ελληνικό #MeToo - Νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοινώνει ο πρωθυπουργός
ΑΠΕ/ΜΠΕ
4'

«Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων», ανέφερε προ ολίγων ημερών η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί», είχε δηλώσει η αναπληρώτρια κάνοντας αναφορά στις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, που στάθηκε η αφορμή για να καταγγελθούν περιστατικά και σε χώρους πέραν του αθλητισμού.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ' όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε η κυρία Πελώνη, λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα αντιμετωπίσει ως απολογούμενο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να παραμείνει η συζήτηση στα πλαίσια των πρόσφατων αποκαλύψεων και να μην εκτραπεί στον σε θέματα δευτερευούσης σημασίας, όπως εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει ένα ξεκάθαρο «κατηγορώ» προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Λίνας Μενδώνη, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, επιδιώκοντας να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης, επέρριψε «σαφή» και «αντικειμενική» πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης τόσο για το διορισμό του κ. Λιγνάδη, όσο και για την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης εκ των υστέρων.

Ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιρρίπτει και το ΚΚΕ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Θανάση Παφίλη, ο οποίος πάντως υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η παραίτησή της, αλλά το πλαίσιο που παράγει δράστες και επιβάλλει τη σιωπή».

«Το πρόβλημα είναι άλλο. Είναι η διατήρηση ενός κοινωνικού οικονομικού εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα και ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους, είναι η αβεβαιότητα, η ανεργία, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που φτιάχνουν θύματα και θύτες. Είναι θέμα καπιταλιστικού συστήματος και εργασιακών σχέσεων», σχολίασε ο κ. Παφίλης, που χαρακτήρισε «γενναία και αναγκαία πράξη για την τιμωρία των ενόχων, το σπάσιμο της σιωπής. Ζούμε την μπόχα που αναδύεται και είναι αποτέλεσμα ενός σάπιου συστήματος που προβάλλει αξιακούς κώδικες μιας αχαλίνωτης βαρβαρότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι «επί 11 μέρες η κυβέρνηση, παρά τη μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη, η κ. Μενδώνη έκανε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα». «Επί 11 ημέρες η υπουργός Πολιτισμού, που συνεχίζετε να στηρίζετε, συνέχιζε να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα και 11 μέρες μετά βγήκε και είπε ότι είναι επικίνδυνος άνθρωπος. Όταν έγινε η μήνυση δεν ήταν επικίνδυνος;», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή