Πιο κοντά στον ανασχηματισμό και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να μετακινείται σε άλλο χρόνο, πέραν του καλοκαιριού, όμως στην κυβέρνηση αναζητούν πολιτικές κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στη ΝΔ προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κινήσεις που θα δώσουν και το πλεονέκτημα ενός «αιφνιδιασμού», όπως για παράδειγμα ένας ξαφνικός ανασχηματισμός, αλλά και οι κυοφορούμενες αλλαγές ως προς το μπόνους του εκλογικού νόμου

Πιο κοντά στον ανασχηματισμό o Κυριάκος Μητσοτάκης
Πιο κοντά στον ανασχηματισμό o Κυριάκος Μητσοτάκης
Intimenews
3'

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας και σίγουρα μεταθέτουν το χρόνο των πρόωρων εκλογών παρά το γεγονός ότι κάποιοι εισηγούντο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήσει κάλπες το Μάιο. Πλέον το σενάριο αυτό απομακρύνεται και μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, μετά την ΔΕΘ και υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος θα είναι «καθαρός» και όχι «ουδέτερος» που λέγαμε παλιά. «Καθαρός» χρόνος σημαίνει να έχει λάβει τέλος η πληθωριστική και η ενεργειακή κρίση ή έστω να υπάρξει μια ύφεση της ακρίβειας.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πολιτική κίνηση που αναζητά η κυβέρνηση θα πάρει σάρκα και οστά μέσω ενός ανασχηματισμού ο οποίος θα αναβαθμίσει κάποια από τα πρώτα ονόματα της κυβέρνησης, αλλά και θα βγάλει εκτός κάδρου ηχηρά ονόματα που έχουν συγκεντρώσει στο πρόσωπό τους κοινωνικές αντιδράσεις. Η αλλαγή εκλογικού νόμου με την οποία θέλουν να αυξήσουν το μπόνους του πρώτου κόμματος και να μειώσουν το ποσοστό της αυτοδυναμίας, πρέπει να θεωρείται ως παράλληλη κίνηση με τον ανασχηματισμό.

Το timing της αλλαγής του υπουργικού συμβουλίου θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τον επόμενο μήνα καθώς ο Πρωθυπουργός μέχρι τον Μάιο θα έχει μια σαφέστερη εικόνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2023 και για ένα έξτρα μηχανισμό στήριξης στους καταναλωτές ενέργειας. Παράλληλα, τον Απρίλιο θα έχουμε και το αβαντάζ με τον κατώτατο μισθό που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να μπούμε στη διαδικασία της ονοματολογίας (ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα έρθουν), πάνω κάτω έχει διαφανεί ποιοι υπουργοί παρουσιάζουν προβλήματα αποτελεσματικότητας και συνεργασίας με συναδέλφους τους. Ο Μητσοτάκης δεν θα περιμένει την τελευταία στιγμή για να τους κρίνει. Αν και δεν θα διακινδυνεύσουμε προσδιοριστικές ταμπέλες για τον ανασχηματισμό (σαρωτικός, δομικός κλπ), το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει λεπτές ισορροπίες εσωκομματικού κόστους. Όποιος δεν κάνει, θα φεύγει, απλά και τίμια.

Όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό κυβερνητικές αλλαγές εκτιμούν ότι θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία με την ελπίδα πως θα μεταφραστεί, σε συνδυασμό και με τα νέα έκτακτα μέτρα, σε ανακούφιση στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ευελπιστούν δηλαδή ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση (positive feedback) από την βάση της κοινωνίας. Tαυτόχρονα μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα δείχνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να κεφαλαιοποιήσουν την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κυβέρνηση, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε άλλη εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το κλειδί των αλλαγών θα είναι το μπόνους των 50 εδρών- από τις 40 που είναι στο πρόσφατα ψηφισμένο εκλογικό νόμο-για το πρώτο κόμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η αλλαγή αυτή θα επιφέρει αλλαγές και στο ικανό και αναγκαίο ποσοστό για τη κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός – Τα νέα δεδομένα και το timing

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή