Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ανοίγματα Βαρουφάκη και οι φόβοι της ΝΔ

Το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης θέτει μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ανοίγματα Βαρουφάκη και οι φόβοι της ΝΔ
6'

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει επανειλημμένως πως είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη θέση της να βρεθεί μια άλλη, στην οποία το κόμμα του θα αποτελεί τον βασικό κορμό και θα εφαρμόσει πολιτικές ανακούφισης των πολιτών από τις συνεχόμενες κρίσεις.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει έναν και μόνο στόχο. Να «κάψει» την απλή αναλογική, αφού δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνησης συνεργασίας. «Οι γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ έχουν κοπεί εξαιτίας της υπόθεσης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη συνέχεια, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, με το σύστημα της αυξημένης αναλογικής που το ίδιο έχει ψηφίσει, με στόχο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Στην πρώτη εκλογική διαδικασία, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν υψηλότερα από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ», προέβλεψε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η αισιοδοξία της Πειραιώς για αυτή τη σειρά των πραγμάτων, εδράζεται στα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που παραμένει ενεργό το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Κυβέρνηση ηττημένων;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει δύο βασικές παραμέτρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και δεύτερον, το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25 (από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν λαμβάνει μέρος σε τέτοιες κυβερνήσεις) να είναι μεγαλύτερο από της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.

Εκ των πραγμάτων, όμως, είναι πολύ πιθανό το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει, να δίνει πλειοψηφία στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα – κάτι που στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί.

Το ενδιαφέρον στην ιστορία, είναι πως το θέμα της κυβέρνησης των «ηττημένων» -όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας- το έχουν θέσει στον δημόσιο διάλογο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ – όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, με παλιότερο άρθρο του στα «Νέα», υπό τον τίτλο «Οι δυνατότητες της απλής αναλογικής».

Με μια διασταλτική ερμηνεία των λεγομένων του, για αυτό το ενδεχόμενο μίλησε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις κυβερνητικές συνεργασίες, έχοντας εξαγγείλει διπλές εκλογές και επιχειρηματολογεί υπέρ της αυτοδύναμης, δηλαδή μονοκομματικής κυβέρνησής του.

Από την άλλη, εξηγεί, πως ο κ. Τσίπρας συζητά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δηλαδή νικητής των εκλογών, διατηρώντας -εμμέσως- ανοιχτή τη συζήτηση για κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, πετώντας το «μπαλάκι» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο «φόβος» του Μαξίμου

Το θέμα της κυβέρνησης των «ηττημένων», δεν απασχολεί μόνο τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, με στελέχη της να συζητούν δημόσιο τον «φόβο» τους.

Με αφορμή τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία απέκλειε κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «μούφα» την προοδευτική διακυβέρνηση, ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, κλήθηκε να σχολιάσει στον «Σκαι» αυτά τα σενάρια. Και η απάντηση του ήταν κάτι παραπάνω από ειλικρινής.

«Τον κ. Κουτσούμπα όσο κι αν μας χωρίζει πολιτικά άβυσσος, τον πιστεύω. Από κει και πέρα δεν πιστεύω κανέναν άλλον. Γιατί; (…) Επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες, δεν έχουν πρόγραμμα και κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, ο στόχος τους δεν είναι να κερδίσουν τις εκλογές, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά μια κυβέρνηση ηττημένων», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η δήλωση αυτή του γραμματέα της ΝΔ, αποτυπώνει πλήρως τις σκέψεις, αλλά και τον «φόβο» της κυβέρνησης για το τι θα μπορούσε να συμβεί την επομένη των εκλογών της απλής αναλογικής.

Τα ανοίγματα Βαρουφάκη

Είναι αλήθεια πως το ΜΕΡΑ25 δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του. Φυλλοροεί καθημερινά - και κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, πιέζεται και δημοσκοπικά, καθώς φαίνεται πως στο κοινό του πιάνει το σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης».

Επομένως, δεν μοιάζει περίεργο το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει αρχίσει να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός από ότι στο παρελθόν, στο θέμα της συμμετοχής του σε μια προοδευτική κυβέρνηση – αν φυσικά το κόμμα του μπει στη βουλή.

«Αν πιστεύεις στην απλή αναλογική έχεις ιερή υποχρέωση να προβείς σε έναν προεκλογικό διάλογο με όλους τους υπόλοιπους που θα μπορούσες να σχηματίσεις μία κυβέρνηση», είπε ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η δήλωση αυτή, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για συμμετοχή του σε ένα σχήμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το γεγονός ότι μιλάει για ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα με τα άλλα δύο κόμματα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «στρώσιμο» του δρόμου.

«Θα πρέπει να προβούμε σε έναν προεκλογικό διάλογο. Δε θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά να δούμε στα πέντε βασικά πράγματα, που πρέπει να γίνουν τις πρώτες 100 μέρες, Ποια είναι αυτά; Μιλάμε για παράδειγμα για προστασία της πρώτης κατοικίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ερωτηματικό η στάση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρούσα φάση, δεν συζητάει το σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων». Αρχικά, γιατί πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών της απλής αναλογικής. Δευτερευόντως, γιατί δεν μπορεί να στείλει μήνυμα ηττοπάθειας.

Ωστόσο, αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, με μια πολύ μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25, τότε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν -σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη- ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα βρει τρόπο να παρακάμψει αυτό τον σκόπελο.

Διαβάσε επίσης:

Οικονόμου: Εκλογές οποιαδήποτε στιγμή από τον Απρίλιο και μετά

Σκληρή πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την αποκάλυψη του Newsbomb.gr

Εκλογές 2023: Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των εδρών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή