ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Ηλιόπουλου και ο Κασσελάκης που στοχεύει πάλι τον Τσίπρα

Με επιστολή που απέστειλε ο κ. Ηλιόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, εκφράζει την επιθυμία να δοθεί η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Ηλιόπουλου και ο Κασσελάκης που στοχεύει πάλι τον Τσίπρα
3'

Καλοκαιρινές φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Με επιστολή που απέστειλε ο κ. Ηλιόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, εκφράζει την επιθυμία να δοθεί η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ουσιαστικά ο Όθωνας Ηλιόπουλος προσπαθεί να πιέσει τους πέντε να παραιτηθούν ώστε να αναλάβει την έδρα ο Κασσελάκης.

Ωστόσο οι πιθανότητες να βρεθεί ο Στέφανος Κασσελακης στη Βουλή δεν είναι πολλές. Με βάση την κοινοβουλευτική τάξη, τον κανονισμό και τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπεται ο νέος βουλευτής να οριστεί από τον παραιτηθέντα.

Αυτό κατέστη σαφές από την παρέμβαση συνεργατών του Κώστα Τασούλα, οι οποίοι διευκρίνισαν πως στις 28 Αυγούστου, που θα λειτουργήσει και πάλι η Ολομέλεια, θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά της και να ορκιστεί η Πόπη Τσαπανίδου που είναι η πρώτη επιλαχούσα.

Αν και όλοι στην Κουμουνδουρου γνώριζαν πως δεν έχει τελεσφορήσει η προσπάθεια να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή, ωστόσο βάσει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούσαν να μην το κάνουν.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, άμεσα τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης του καθηγητή του Χάρβαρντ, κάτι που καταδεικνύει πως στο ΣΥΡΙΖΑ τα αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται σε θέση μάχης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση του εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όποτε στην περίπτωση που θα παραιτούνταν οι «πέντε» και θα αναλάμβανε εκείνος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ήταν θετικό για εκείνον.

Εξάλλου αποτελεί κοινό μυστικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον τις καλύτερες σχέσεις με τον Σωκράτη Φάμελλο λόγω της κριτικής που του άσκησε ο τελευταίος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Εκτός από τα παραπάνω, το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί με την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλο και την επιδίωξη του Κασσελάκη να μπει στη Βουλή, σηματοδοτεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα και με τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.

Όλα δείχνουν πως η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα θα αποδεχθεί την έδρα και θα ορκιστεί βουλευτής στις 28 Αυγούστου.

Ομως ακόμα και αν η Πόπη Τσαπανίδου δεν ελάμβανε την έδρα, ο επόμενος επιλαχών είναι ο Μιχάλης Καλογήρου, εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το επόμενο διάστημα τα στελέχη (87 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας) που ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για κάποιες από τις επιλογές του και είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα βγουν στην αντεπίθεση. Διότι είναι πλέον ολοφάνερο πως ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι το συνέδριο επιθυμεί να είναι ο κυρίαρχος σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή