Η ΕΚΤ πιέζει την πολιτική, όχι την οικονομία στην Ελλάδα

Τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται, πλέον, τα ελληνικά ομόλογα, παρά μόνον εάν η χώρα μας ενταχθεί σε ενός είδους πρόγραμμα- μνημόνιο;

Η ΕΚΤ πιέζει την πολιτική, όχι την οικονομία στην Ελλάδα
2'

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Σημαίνει πρώτον ότι κλείνει η μια από τις δυο πηγές χρηματοδότησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η μια, όχι οι δυο. Υπάρχει ακόμα ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στον οποίο, θυμίζουμε, έχουν υπαχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Άρα η χθεσινή απόφαση Ντράγκι ουσιαστικά είναι ένα πολιτικό μήνυμα, όχι ένα οικονομικό μήνυμα. Η ισχύς της χθεσινής απόφασης αρχίζει στις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή ακριβώς την επόμενη μέρα από το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων και την ομιλία Τσίπρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο: Κάντε πίσω, υιοθετήστε ένα πρόγραμμα και πείτε το στη Βουλή σας, κι εμείς κάνουμε πίσω και αποδεχόμαστε εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, είπε στη μεταμεσονύκτια επικοινωνία του με τον Μάριο Ντράγκι, το αυτονόητο: Η κυβέρνηση δεσμεύεται από την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Και δεν κάνει πίσω.

Το ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι συνέπειες που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω; Μέχρι τώρα, καμία. Οι τράπεζες έχουν τον μηχανισμό ELA για ρευστότητα. Απλώς ασκείται μια πολιτική πίεση, ότι είναι πιθανό στην επόμενη φάση των συζητήσεων (ίσως π.χ. στη σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη- Σόιμπλε) η Ελλάδα να στριμωχτεί περισσότερο. Αυτό και μόνον αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ. Όπως σωστά παρατηρεί το Bloomberg «Όλες οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που δεν αποτελούν κρατικό χρέος, εξακολουθούν να είναι απολύτως κατάλληλες για χρήση. Η απόφαση της ΕΚΤ αφορά στο ελληνικό κράτος και όχι στις ελληνικές τράπεζες». Φυσικά, είναι πιθανό η οικονομία να δεχτεί αναταράξεις. Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, αυτό τον καιρό στην Ελλάδα η οικονομία παρακολουθεί την πολιτική κι αντιδρά αναλόγως.

Συνεπώς, η χθεσινή εξέλιξη μεταφράζεται πολιτικά (και όχι οικονομικά) ως εξής: Η ελληνική κυβέρνηση, καλό είναι να μην χαλάει τη 'μανέστρα', δηλαδή τα ως τώρα συμφωνηθέντα, εντός των οποίων πορεύεται η ζώνη του ευρώ.

Ναι, αλλά αλλιώς ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή