Η απάντηση του Αλεξιάδη στον Νικολόπουλο για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό
Για τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά δεν τις έχουν δηλώσει στην εφορία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο.
Ο Νίκος Νικολόπουλος κατά την ανάπτυξη της επίκαιρης ερώτησης του, ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία που θέλει, την κυβέρνηση να έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο, προκειμένου να δώσει κίνητρα σε εκείνους, που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά ποτέ δεν έχουν δηλώσει στην εφορία.
Ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας, διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες και φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου. «Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του Περιουσιολογίου, στο οποίο πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να τα δηλώσουν πριν», εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματος ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.
Ακόμη πάντως - όπως ενημέρωσε ο αν. υπουργός - δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.
Ανέφερε ακόμη ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν τόσο χρήματα που έχουν εξαχθεί όσο και εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό (εκτός τραπεζών). Επιπλέον κίνητρα εξετάζεται να δοθούν για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο (στην Λίστα Λάγκαρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.α.)
Προτεραιότητα σε υποθέσεις για πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ
Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή, για το πώς προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση για τις υποθέσεις που έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και τα «θαλασσοδάνεια», ο κ. Αλεξιάδης είπε πως θα προταχθούν οι υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου στο παρελθόν και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ και άλλες κατηγορίες. «Θέλουμε αυτές οι υποθέσεις να τελειώσουν κατά προτεραιότητα, με δεδομένο πάντα το τεκμήριο αθωότητας» τόνισε αιτιολογώντας «διότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που, ενώ υπάρχουν εντολές ελέγχου, είτε οι έλεγχοι δεν ξεκίνησαν, είτε καρκινοβατούν.
Η ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου
Επίσης ο Νίκος Νικολόπουλος, κάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει, ποια είναι η πολιτική βούληση και η στάση της κυβέρνησης στο παράνομο πολιτικό χρήμα αλλά και στο μαύρο, που προέρχεται από παράνομες πράξεις, από μίζες, από λαθρεμπόριο, από εμπόριο ναρκωτικών κλπ.
Επέμεινε δε ιδιαίτερα να ξεκαθαρίσει ο υπουργός, τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τους Υπουργούς και Βουλευτές που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και για εκείνους που πήραν θαλασσοδάνεια και τα έκαναν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Απαντώντας ο Αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Ν. Νικολόπουλου και είπε πως : «Σε λίγο θα κατατεθεί για διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων». Προειδοποίησε όμως ότι ενώ με το περιουσιολόγιο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους απέφυγαν μέχρι σήμερα να δηλώσουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία και απέφευγαν την φορολόγηση αυτού του κρυμμένου πλούτου, εάν συνεχίσουν την φοροαποφυγή, από τώρα ας πληροφορηθούν, ότι θα προβλέπονται ακόμα και οι κατασχέσεις αυτών!
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξουν καινούργια στοιχεία για τις έρευνες που έγιναν στις λίστες Λαγκάρντ και εμβασμάτων της τράπεζας Ελλάδος, από τις οποίες φυσικά δεν εξαιρέθηκαν οι πολιτικοί, οι εκδότες ούτε άλλοι γνωστοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό τον μακρύ κατάλογο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερολογία του ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο σκάνδαλο γνωστής κλινικής που πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, όχι για 365 μέρες αλλά για 760 μέρες το χρόνο, το οποίο απεκάλυψε στην τηλεοπτική εκπομπή «Το Μαξίμου ακούει;», στο Κόντρα channel, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.
Επίσης κατέθεσε τα δημοσιεύματα της εβδομαδιαίας εφημερίδος «Η Άποψη», περί της σπατάλης που γίνεται στην ανεξάρτητη αρχή «ελέγχου ηλεκτρονικών παιγνίων».
«Σε πεντάστερο ξενοδοχείο πήγε τους 70 εργαζομένους, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής κ. Στεργιώτης, προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις της ανεξάρτητης αρχής με αυτούς! Και φυσικά το λογαριασμό» όπως είπε ο Ν. Νικολόπουλος, «έστειλε να τον πληρώσουν, οι φτωχοποιημένοι Έλληνες φορολογούμενοι»!
Τέλος ο Ν. Νικολόπουλος εξέφρασε την μερική ικανοποίησή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, για την απόφαση της κυβέρνησης να μην βγει στο σφυρί κανένα σπίτι μέχρι τέλος του χρόνου, λέγοντας ότι «επιτέλους χαιρόμαστε γιατί το Μαξίμου ακούει! Ακούει τη φωνή μας! Τη φωνή των δανειοληπτών! Ασφαλώς όμως δεν φτάνει η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, χρειάζεται και η νομοθετική ρύθμιση, που ακόμα δεν είδαμε».
Τα συγκεκριμένα ερωτήματα ήταν:
1. Είναι αλήθεια, ότι η αναζήτηση επιπλέον εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στη κατάρτιση νομοσχεδίου, που προβλέπει νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία έχουν κατατεθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις τράπεζες του εξωτερικού;
2. Είναι αλήθεια, ότι στο ως άνω νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η νομιμοποίηση αδήλωτων χρημάτων, που βρίσκονται τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες;
3. Έχετε, όντως, καταλήξει, στο ότι η φορολογία των αδήλωτων χρημάτων στο εξωτερικό και στις ελληνικές τράπεζες, θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 21%;
4. Αληθεύει, ότι οι όποιοι καταθέτες-κάτοχοι των ως άνω αδήλωτων χρημάτων δεν θα είναι απαραίτητο να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους, αλλά θα πρέπει, απλώς, να τα δηλώσουν στην Εφορία;
5. Όσοι εκ των ως άνω καταθετών έχουν «μαύρο» χρήμα στο εξωτερικό, με βάση ποια λογική αναμένετε να αποκαλύψουν την ύπαρξή του;
6. Όσοι φορολογούμενοι, καταθέτες-κάτοχοι των ως άνω αδήλωτων χρημάτων επιλέξουν την διαδικασία που θίγει η παρούσα, θα τύχουν κατάργησης προστίμων και προσαυξήσεων ή απαλλαγής από ποινικές ευθύνες;
7. Όσοι φορολογούμενοι, καταθέτες-κάτοχοι των ως άνω αδήλωτων χρημάτων φέρουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, θα έχουν επιπλέον και σημαντική φορολογική έκπτωση;
8. Τέλος, μήπως σκοπεύετε να πάρετε κάποια άλλα επιπλέον μέτρα για την νομιμοποίηση αδήλωτων χρημάτων ως άνω, που ενδέχεται να υπάρχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ελβετίας;