Εκδήλωση για την αποκατάσταση Βαβούδη από το ΚΚΕ

Εκδήλωση για την κομματική αποκατάσταση του Νίκου Βαβούδη, του στελέχους του ΚΚΕ με διεθνή ρόλο στο επαναστατικό κουμμουνιστικό κίνημα...

Εκδήλωση για την αποκατάσταση Βαβούδη από το ΚΚΕ
2'

Εκδήλωση για την κομματική αποκατάσταση του Νίκου Βαβούδη, του στελέχους του ΚΚΕ με διεθνή ρόλο στο επαναστατικό κουμμουνιστικό κίνημα, που κατηγορήθηκε ως πράκτορας του εχθρού, πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλλιθέα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ), έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιμητική πλακέτας που τοποθετήθηκε λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας του Νίκου Καλούμενου, παράνομου στελέχους του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Βαβούδης, εντοπίστηκε εκεί, το 1951, από τις δυνάμεις της Ασφάλειας και του στρατού που εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Καλούμενου.

Δούλευε στο μηχανισμό των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αθήνα ως ασυρματιστής, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ με την έδρα της ΚΕ που βρισκόταν εκτός Ελλάδας.

Οι άνδρες της Ασφάλειας βρήκαν τον Βαβούδη σε διαμορφωμένη κρύπτη στο σπίτι, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, για να μην πέσει στα χέρια τους ζωντανός. Προηγουμένως έκαψε έγγραφα που βρίσκονταν στην κρύπτη.

Το τότε ΠΓ του ΚΚΕ αποφάσισε να τον καταγγείλει ως πράκτορα του εχθρού, καθώς ο ραδιοσταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» υποστήριξε ότι ο Βαβούδης δεν σκοτώθηκε, αλλά φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τη θέση αυτή ενίσχυε και το γεγονός ότι ο Βαβούδης δεν κατέστρεψε τον κρυπτογραφικό κώδικα, αν και κατέστρεψε άλλα χαρτιά.

Επίσης, η σορός του δεν παραδόθηκε ποτέ από την Ασφάλεια, ούτε έγινε γνωστό το μέρος της ταφής του.

Το ΚΚΕ, με την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της 16ης Ιουλίου αναγνώρισε την ηρωική ιστορία του Ν. Βαβούδη στο ΚΚΕ και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του, τονίζοντας ότι αυτή η «απαράδεκτη» εκκρεμότητα παρέμενε για δεκαετίες, καθώς οι κατηγορίες δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή