Ντίνος Ηλιόπουλος: Ο Έλληνας «Φρεντ Αστέρ» που αντέγραφε τον Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου του 2001, σε ηλικία 86 ετών. Στο μνήμα του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, υπάρχει μια πλάκα που γράφει κατ’ απαίτησή του: «Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ».
Ντίνος Ηλιόπουλος
«Προσπαθούσα από μικρός να αναλύσω σε βάθος την υποκριτική του Τσάρλι Τσάπλιν. Ήταν για μένα ο πρώτος μου δάσκαλος και του χρωστάω την μετέπειτα εξέλιξή μου ως ηθοποιός» -Ντίνος Ηλιόπουλος
Finos Film
6'

«Είναι ιεροσυλία να με αποκαλούν χορευτή και να με συγκρίνουν με τον Φρεντ Αστέρ, έναν καλλιτέχνη αέρινο και μοναδικό. Εγώ απλώς έχω έναν έμφυτο ρυθμό. Τίποτα άλλο», έλεγε ο σπουδαίος Ντίνος Ηλιόπουλος.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην Μασσαλία όπου και τελείωσε γαλλικό σχολείο. Ο μαθητής -τότε- Ντίνος, στον ελεύθερο χρόνο του διάβαζε, άκουγε τζαζ και λάτρευε τον ξένο κινηματογράφο και τα μιούζικαλ της εποχής.

«Θυμάμαι οι αγαπημένες μου ταινίες ήταν Τα Φώτα της Πόλης και Ο Δικτάτορας με τον Τσάρλι Τσάπλιν. Έμπαινα στις αίθουσες το πρωί και έβγαινα το βράδυ. Κατάκλεβα τις φιγούρες του Τσάπλιν, τις γκριμάτσες του. Προσπαθούσα να αναλύσω σε βάθος την υποκριτική του. Ήταν για μένα ο πρώτος μου δάσκαλος και του χρωστάω την μετέπειτα εξέλιξή μου ως ηθοποιός».

Ερχόμενος στην Ελλάδα το 1935, σπούδασε εμπορικές επιστήμες στο Berkshire High Commercial School της Αθήνας. Όταν αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, επέλεξε να απαγγείλει ποίημα του Καβάφη. Ωστόσο, το τρακ του ήταν τόσο μεγάλο που η φωνή του έτρεμε και έτσι κόπηκε. Τελικά ο Ηλιόπουλος μπήκε στην Δραματική Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη, αποφοιτώντας με άριστα το 1942.

Το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε το 1944, όταν προσλήφθηκε στον θίασο της κυρίας Κατερίνας, παίζοντας στο έργο του Λέο Λέντς «Κυρία, σας αγαπώ». Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην κωμωδία «100.000 Λίρες» του Αλέκου Λειβαδίτη σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου. Το μιούζικαλ παρέμενε το μεγάλο του πάθος και σε αυτό τον είδαμε να μας δείχνει τις χορευτικές του ικανότητες και την ευκολία που διέθετε σε αυτό το τόσο δύσκολο είδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλιόπουλος μόχθησε για να πείσει τον Φίνο για το ταλέντο του. Πρώτη ταινία στην Φίνος Φιλμ ήταν «Ο Γρουσούζης» του Γιώργου Τζαβέλλα, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Όμως η πρώτη του μεγάλη επιτυχία εκεί ήρθε 1954, με την ταινία «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος», διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου που είχε ανεβάσει. Την ίδια χρονιά ακολούθησε η πρώτη μουσική κωμωδία της Φίνος Φιλμ, το «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Ηλιόπουλος κέρδισε τις εντυωπώσεις, αλλά όχι και τον Φίνο. Το 1960 ο Σακελλάριος κατάφερε να πείσει τον Φίνο ώστε να δώσει στον Ηλιόπουλος τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Σε αυτή την ταινία, Ηλιόπουλος και Χατζηχρήστος έπρεπε να «προσγειωθούν» στο δρόμο, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Ακούστε τον Ντίνο Ηλιόπουλο να διηγείται το πώς γυρίστηκε η συγκεκριμένη σκηνή.

Ο σπουδαίος μας κωμικός με το εκλεπτυσμένο χιούμορ του και την αβίαστη ευγένειά του, κατάφερε να σκορπίζει το γέλιο αυθόρμητα. Εκτός, όμως, από μεγάλος κωμικός, ο Ντίνος Ηλιόπουλος αποθεώθηκε και για τον δραματικό του ρόλο στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» (1956), σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τριάντα χρόνια μετά, το 1986, θα κάνει ακόμα μια σημαντική εμφάνιση στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος» με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Ο ίδιος είχε πει: «Αυτή η εμφάνισή μου κράτησε όσο ένα φτέρνισμα. Όποιος εκείνη τη στιγμή τύχαινε να φτερνιστεί έπρεπε να περιμένει να με δει στην επόμενη προβολή. Σημασία, όμως, έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Και για μένα αυτή η εμφάνιση ήταν ποιοτική, ένα άλλο δικό μου πρόσωπο που το οφείλω στον Αγγελόπουλο».

Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1999, σε ηλικία 84 ετών, στο έργο «Νταϊάνα, η Πριγκίπισσα του Λαού».

Δείτε τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως μικρό μαθητή

Πριν από μερικά χρόνια, ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης μοιράστηκε μια φωτογραφία του αγνώριστου Ντίνου Ηλιόπουλου από τα σχολικά του χρόνια στη Μασσαλία της δεκαετίας του '20.

«Ο υπέροχος Ντίνος Ηλιόπουλος στα μαθητικά του χρόνια (αριστερά) μέσα της δεκαετίας του '20 στην Μασσαλία, όπου οι εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του οδηγούν την οικογένεια στην Νότια Γαλλία. Εκεί θα τελειώσει το Γυμνάσιο με άριστα και το '35 θα επιστρέψει οικογενειακώς στην Ελλάδα και θα σπουδάσει οικονομικά.

Τέλη της δεκαετίας του '30 θα υπηρετήσει στο Πεζικό (δεξιά) και μετά την απόλυση του καλείται για μετεκπαίδευση ως Ασυρματιστής Πυροβολικού για ένα μήνα. Επιστρέφει σπίτι του στις 27 Οκτωβρίου του '40 και ξημερώματα της επόμενης μέρας οι σειρήνες του πολέμου θα τον καλέσουν για τρίτη φορά στο στρατό να υπηρετήσει την πατρίδα του.

Με μεγάλη αγάπη για το θέατρο από την παιδική του ηλικία, θα δώσει εξετάσεις στο Εθνικό όπου απαγγέλωντας ένα ποίημα του Καβάφη θα απορριφθεί και θα γραφτεί στην δραματική σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη.

Η πρώτη θεατρική του εμφάνιση γίνεται το '44 και η πρώτη κιν/φική το '48, με μια μεγαλειώδη πορεία στην συνέχεια γεμάτη σπουδαίους ρόλους που του επιτρέπουν το '63 στο απόγειο της καριέρας του να ηγηθεί ως θιασάρχης και παραγωγός στο θέατρο "Γκλόρια" ανεβάζοντας με επιτυχία έργα μεγάλων ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Καλοκαίρι του '54 στην παράσταση "Ζητείται ψεύτης" θα γνωρίσει και θα παντρευτεί νεαρή θαυμάστρια του με την οποία θα χωρίσει επτά μήνες αργότερα. Το '63 στο πρόσωπο της Αυστριακής καλλονής Χίλντεγκραντ Βίντσερ θα βρει τον μεγάλο έρωτα, ένας γάμος και δύο υπέροχες κόρες στην συνέχεια και τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του μαζί της μέχρι το τέλος.

Η οικονομική καταστροφή που θα υποστεί το '66 από το ανέβασμα μιας σουρεαλιστικής και προχωρημένης για την εποχή παράστασης με τίτλο "Κονσέρτο για τρομπόνι", θα τον αναγκάσει να αφήσει για δύο χρόνια την οικογένεια του και να περιοδεύσει σε Αμερική και Καναδά για να ορθοποδήσει και με την επιστροφή του θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Συγκαταλέγεται επάξια στο Πάνθεον των κορυφαίων κωμικών, με απίστευτες χορευτικές ικανότητες, φινέτσα και στυλ ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μια φυσική ευγένεια, στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό και στο είδος του απλά αξεπέραστο».

https://www.instagram.com/p/CArjw8GpThI/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


*Με πληροφορίες από τη Φίνος Φιλμ


Διαβάστε επίσης


Μέριλιν Μονρόε: Η Νόρμα Τζιν γεννήθηκε σαν σήμερα - Ένα μικρό κορίτσι σε έναν μεγάλο κόσμο

Όταν ο Θανάσης Βέγγος ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη έγινε 91: Πώς ονομάστηκε «Βασίλισσα της Nύχτας», το σπάσιμο πιάτων και οι λίρες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή