Πέθανε η γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ

Στα 92 της χρόνια έφυγε η σπουδαία πρωταγωνίστρια του γαλλικού σινεμά, Ανούκ Εμέ - Υπήρξε παντρεμένη με τον Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη
Πέθανε η γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ

EPA/IAN LANGSDON
2'

Η γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα», απεβίωσε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της.

Η ηθοποιός «έφυγε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

Η Μανουέλα Παπατάκη, η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη, γνωστοποίησε επίσης το θάνατό της εκφράζοντας την «απέραντη θλίψη» της στο λογαριασμό της στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/C8WdzF6sFFx/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ήταν η επιτομή του cool και της κομψότητας, η παρέα της απαρτιζόταν από προσωπικότητες σαν τον Πάμπλο Πικάσο και τον Τσάρλι Τσάπλιν και ο Φεντερίκο Φελίνι την έφερε στο πλατό του τόσο στο «8 ½» όσο και στο «Dolce Vita». Την αποκαλούσαν "η πιο όμορφη γυναίκα στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα". Πάνω από όλα, η Ανούκ Εμέ σημάδεψε για πάντα τον παγκόσμιο κινηματογράφο με τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», «Λόλα», «Η συνάντηση» κ.α. Έπαιξε συνολικά σε περισσότερες από 70 ταινίες και ήταν ενεργή στη μεγάλη οθόνη μέχρι πριν από λίγα χρόνια όπου την είδαμε στο «The best years of a life» του Κλοντ Λελούς, την τελευταία της ταινία τόσο για εκείνη όσο και για τον συμπρωταγωνιστή της, Ζαν - Λουί Τρεντινιάν. Οι δυο τους, ως γνωστόν είχαν πρωταγωνιστήσει στην εμβληματική ταινία "Ένας άνδρας και μια γυναίκα" (1966) που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ κατακτώντας δύο βραβεία. Η ίδια είχε τιθμηθεί με υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, ενώ νωρίτερα είχε αποσπάσει Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Bafta για τη συγκεκριμένη ερμηνεία.

Γεννημένη στο Παρίσι στις 27 Απριλίου 1932 και έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη σε ηλικία 14 ετών και στη συνέχεια συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Κλοντ Λελούς, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, ο Βιτόριο Ντε Σίκα, ο Ζακ Ντεμί, ο Ρόμπερτ Αλτμαν κ.α. Για την ερμηνεία της στην ταινία του Μάρκο Μπελόκιο, "A leap in the dark" κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1980, ενώ το 2002 τιμήθηκε με βραβείο Σεζάρ για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο.

Η Ανούκ Εμέ παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης (1951-1954) με τον οποίο απέκτη μια κόρη, τη Μανουέλα Παπατάκη. Ο τέταρτος σύζυγός της ήταν ο βραβευμένος ηθοποιός Αλμπερτ Φίνεϊ (1970-1978).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή