Οδηγός αεροδρομίων: Τι να προσέξετε στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο, τα τρικ και τα εργαλεία

Υπέρβαρες βαλίτσες, τσακωμοί με αεροσυνοδούς, φορτωμένος κόσμος να τρέχει, άβολα καθίσματα και ενοχλητικοί συνεπιβάτες είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε αεροδρόμιο.

Οδηγός αεροδρομίων: Τι να προσέξετε στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο, τα τρικ και τα εργαλεία
3'

Επειδή δεν μετράει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω και να έχετε μία ευχάριστη και ξεκούραστη πτήση!

Πριν την πτήση

Οργανωθείτε! Μην αφήσετε το check in για την τελευταία στιγμή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η κίνηση είναι αυξημένη. Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να περάσετε τους ελέγχους οπότε κάντε τη διαδικασία από τον υπολογιστή σας πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο και αποφύγετε την αναμονή στην ουρά. Θυμηθείτε πως εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό καλό θα είναι να βρίσκεστε εκεί 2 ώρες νωρίτερα, ενώ για το εσωτερικό 1 ώρα είναι αρκετή.

Ζυγίστε τις αποσκευές σας πριν την άφιξή σας, ειδικά αν ταξιδεύετε με low cost εταιρίες. Αν ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον χρήματα οπότε φροντίστε να μην ξεκινήσετε το ταξίδι σας με άσκοπα έξοδα. Σημειώστε ότι στην χειραποσκευή δεν μπορείτε να μεταφέρετε υγρά (εκτός από συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 100 ml) καθώς και αιχμηρά αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Το πιο σύνηθες πρόβλημα στο αεροπλάνο είναι η ενόχληση που νιώθουν κάποιοι επιβάτες στα αυτιά λόγω της αλλαγής πίεσης του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους, κυρίως κατά τη διάρκεια της απογείωσης και την προσγείωσης. Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ως εξής: κρατήστε τη μύτη σας, γεμίστε το στόμα σας με αέρα και ωθήστε τον προς τα αυτιά σας. Αν σας φαίνεται δύσκολο, δοκιμάστε να χασμουρηθείτε ή να καταναλώσετε τσίχλες και καραμέλες.

Όπως και σε άλλα μέσα μεταφοράς, υπάρχει πάντα περίπτωση να νιώσετε ζαλάδα, ίλιγγο και ναυτία. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι, να εκπνέετε αργά και να πάρετε κάποιο χάπι ή φάρμακο που θα σας βοηθήσει. Αν ταξιδεύετε για ώρες, ίσως βιώσετε το λεγόμενο «τζετ λαγκ», τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν αποσυντονίζεται το εσωτερικό μας ρολόι. Οι βιολογικοί ρυθμοί του σώματος διαταράσσονται καθώς διασχίζετε περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες με αποτέλεσμα να νιώθετε ατονία ή εξάντληση. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ξεκουραστείτε αρκετά πριν την αναχώρηση και μη μείνετε άυπνοι για να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης γιατί είναι βέβαιο πως θα νιώσετε χειρότερα.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε υγρά καθώς ο αέρας στην καμπίνα είναι λιγότερο υγρός κάτι που ίσως προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια και τη μύτη σας. Προτιμήστε, νερό, χυμούς και αναψυκτικά και αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ που αφυδατώνουν.

Αρκετά πιθανό -ειδικά στα πολύωρα ταξίδια- είναι να κουραστείτε και να «πιαστείτε» για αυτό καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε μία θέση κοντά στον διάδρομο ώστε να μπορείτε να κινείστε συχνά. Δοκιμάστε απλές ασκήσεις όπως διατάσεις, περιστροφές ώμων, κεφαλιού και κάμψεις του κορμού. Μπορείτε να τις κάνετε στο κάθισμά σας και είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τους μυς και να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, αγοράστε ένα ειδικό μαξιλαράκι ταξιδιού. Είναι το αντικείμενο που προτιμούν οι περισσότεροι επιβάτες, καθώς δεν πιάνει χώρο, στηρίζει κατάλληλα τον αυχένα και διευκολύνει τον ύπνο. Μην ξεχάσετε ένα καλό βιβλίο, περιοδικά, μουσική και ταινίες και... δεν θα καταλάβετε για πότε φτάσατε!

Καλό σας ταξίδι!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή