Εμβόλιο κορονοϊού: Νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Moderna για 150 εκατ. δόσεις

Η Κομισιόν σχεδόν διπλασιάζει τις δόσεις που έχει εξασφαλίσει για φέτος

Εμβόλιο κορονοϊού: Νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Moderna για 150 εκατ. δόσεις
ASSOCIATED PRESS
2'

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 απ' αυτή την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Reuters, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.

Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ετοιμότητας κατά των μεταλλάξεων της COVID-19

Την ίδια ώρα, άμεση δράση για να προετοιμάσει την Ευρώπη για την αυξημένη απειλή των μεταλλάξεων του κορονοϊού προτείνει η Κομισιόν.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ετοιμότητας βιοάμυνας κατά των μεταλλάξεων του COVID-19 που ονομάζεται "HERA Incubator" θα συνεργαστεί με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και τις δημόσιες αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών, θα παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης για αυτά τα εμβόλια και για τη διασφάλιση κλιμάκωσης της παραγωγικής ικανότητας.

Η ανάληψη δράσης τώρα είναι σημαντική, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και οι προκλήσεις για αύξηση της παραγωγής εμβολίων μεγαλώνει. Το HERA Incubator θα χρησιμεύσει επίσης ως σχέδιο για την μακροπρόθεσμη ετοιμότητα της ΕΕ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Αυτή είναι η τάση για τον υπόλοιπο Φεβρουάριο μετά την «Μήδεια»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή