Όταν κατουράς στην θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι
Είναι της μόδας τελευταία να χρησιμοποιούμε τους πρόσφυγες μέσα σε αυτήν την γεωπολιτική κρίση.
Πρώτα και κύρια, οι Ευρωπαίοι με τα υψηλά ιδανικά και αρχές που δεν χωρούν αμφισβήτησης τους κατηγορούν για όλα τα δεινά. Χτίζονται πολιτικές καριέρες στις πλάτες των ξένων «εισβολέων». Χαμηλή ανάπτυξη, κακές δουλειές, ανύπαρκτη κοινωνική δικαιοσύνη και διεύρυνση του χάσματος φτωχών-πλουσίων προκαλούν το θυμό της εργατικής τάξης. Αυτός ο θυμός χρειάζεται να εκτονωθεί. Τι πιο χρήσιμο να κατηγορήσεις κάποιον, που πολιτικά σου είναι άχρηστος. Κλείνεις σύνορα, περιπολείς με αστυνομία και στρατό και χτίζεις ηγετικό προφίλ. Η Ευρώπη πεθαίνει και οικονομικά και δημογραφικά. Αντί να χτίσουμε την επόμενη μέρα με μια ακόμα πιο φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία και με ισορροπημένη κατανομή προσφύγων, προτιμούμε τα τείχη που ως γνωστόν δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα κύματα…
Το μίσος δεν θα δώσει την λύση, πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε πολέμους. Πόλεμοι που προκάλεσαν εξαρχής αυτά τα κύματα προσφύγων. Η Ευρώπη έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον εμφύλιο στην Συρία και στην Λιβύη και η έλλειψη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής οδηγεί την Ευρώπη να χιλιοπαρακαλά σουλτάνους σαν τον Erdogan για να συγκρατεί τους προσφυγικούς πληθυσμούς ενώ ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές χώρες πουλάνε όπλα και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Αντιφατικό σαν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Pacta sunt servanda” μας υπενθύμιζαν οι πολυαγαπημένοι Ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, φυσικά τώρα που η Τουρκία δεν τηρεί την Ευρω-τουρκική συμφωνία η Ευρώπη καταδικάζει λεκτικά…
Ο Erdogan θερίζει αυτό που έχει σπείρει. Εγκλωβισμένος σε μια επερχόμενη οικονομική ύφεση, η τουρκική λίρα είναι στα χαμηλότερα των 17 μηνών και οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν ο ένα μετά τον άλλο, προσπάθησε να επωφεληθεί πολιτικά από τον μεγαλοιδεατισμό. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους. Οι Ρώσοι άφιλοι ,όπως πάντα, συνεχίζουν την στρατηγική τους και στην Λιβύη και στην Συρία. Η Τουρκία μετά από κάποιες πρόσκαιρες νίκες, τουρκολιβυκό σύμφωνο και την ζώνη ασφαλείας στην Συρία, αντιλαμβάνεται ότι η εμπλοκή σε πολέμους κοστίζει σε χρήμα αλλά και σε νεκρούς. Και σε αντίθεση με τους Ρώσους που δεν έχουν θέμα να πληρώσουν αυτό το αντίτιμο, οι Τούρκοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν τι κάνουν έξω από τα σύνορα τους. Ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι αφισοκολλήσεις, οι συγκεντρώσεις υπογραφών, οι διαδηλώσεις και γενικά όλες οι δράσεις που είναι κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας. Και όσο και αν τα ελληνικά κανάλια καταστροφολογούν η Αμερική του Trump δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω στην Τουρκία πέρα από λεκτική στήριξη. Όπως φέρθηκε στους Κούρδους, που ήταν και αξιόπιστοι σύμμαχοι, θα φερθεί και στους Τούρκους απέναντι στους Ρώσους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ εγκωμιάζουν την τακτική Erdogan για να συντηρούν τον φόβο της ελληνικής κοινωνίας και να ευνοούν την συντηρητική στροφή της. Σε στιγμές που χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα απέναντι στους ανατολικούς καιροσκοπισμούς απαντάμε με μισαλλόδοξα ρεπορτάζ που στοχοποιούν τους πρόσφυγες. Ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι τον εξυπηρετεί αυτή η ατζέντα και προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί εκλογικά όπως έπραξε και με την συμφωνία των Πρεσπών. Όταν καλλιεργείς όμως αυτά τα χαμηλά ένστικτα της κοινωνίας δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να τα διαχειρίζεσαι ή και να τα εκμεταλλευτείς, πιο πιθανό να εκφραστούν από ακροδεξιά σχήματα. Από τα εύσημα της παγκόσμιας κοινότητας για το πώς φέρθηκαν οι Έλληνες στην προσφυγική κρίση του 2015, οδηγούμαστε σε ντροπιαστικές εικόνες για όσους επιλέγουμε να προσδιοριζόμαστε ως άνθρωποι. Οι ροές δεν θα σταματήσουν και πρέπει αυτό να κάνουμε την Ευρώπη να το αντιληφθεί. Παράλληλα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και εμείς και να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, ώστε αυτό που ζητάμε από τους Ευρωπαίους να το πράξουμε και οι ίδιοι, δηλαδή την δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η πιο επικίνδυνη τίγρης είναι η πληγωμένη. Γι’ αυτό και βλέπουμε αυτές τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στον Έβρο. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική. Ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι πρώτιστο μέλημα του είναι τα εθνικά συμφέροντα και για αυτό προσφέρει και πεδίο συνεννόησης που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Η πρόταση ουσιαστικά της αντιπολίτευσης, καθώς η Γεννηματά συμφωνεί, είναι η σύγκληση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, ώστε ο Μητσοτάκης να ζητήσει σε κλίμα εθνικής συναίνεσης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένα αιτήματα που αν δεν ικανοποιηθούν, η ελληνική πλευρά να χρησιμοποιήσει ακόμα και βέτο.
«Όταν κατουράς στην θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι» συνήθιζε να λέει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Και το έλεγε, για κάτι πολιτικούς που λένε μεγάλες κουβέντες χωρίς να σκεφτούν ότι μπορεί κάποτε να κυβερνήσουν. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει, είναι φρόνιμο τα στελέχη του να συνειδητοποιήσουμε ότι στερούμαστε πλέον από αυτό το άλλοθι και να δομήσουμε προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Διαφορετικά τα ξερονήσια θα φαίνονται ως η μόνη λύση….