Γαλλία: Ο Μανουέλ Βαλς επαναλαμβάνει τη θέση ότι το ευρώ είναι ισχυρό
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επανέλαβε σήμερα την εκτίμησή του ότι το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό, ενώ προανήγγειλε ότι ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης μετά τις ευρωεκλογές.
«Χρειαζόμαστε μια πιο κατάλληλη νομισματική πολιτική, διότι το επίπεδο (της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του ευρώ είναι πολύ υψηλό. Χρειαζόμαστε μια μείζονα αλλαγή η οποία θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική ένα εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα εργαλείο το οποίο θα υπηρετεί το λαό», είπε ο Βαλς σε μια ομιλία του ενώπιον νεολαίων που ανήκουν σε Σοσιαλιστικά κόμματα κοντά στο Παρίσι.
«Με αυτό το σκοπό κατά νου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές», συνέχισε ο Βαλς, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σε μια ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας την περασμένη Τρίτη ο Βαλς είχε σημειώσει πως η κυβέρνησή του θέλει να εξεταστεί η υπερβολικά υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα φέτος, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε δηλώσει πως η Γαλλία θέλει οι χώρες της ευρωζώνης να συζητήσουν σύντομα σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τη νομισματική πολιτική, καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για να συμβάλει να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ.
Παράλληλα, κάλεσε να χαραχθεί νέα νομισματική πολιτική βάσει του υποδείγματος εκείνης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, και πρόσθεσε πως ο Μάριο Ντράγκι,ο πρόεδρος της ΕΚΤ, πρέπει να φροντίσει να αποδυναμωθεί κατά τι η ισοτιμία του ευρώ.
Το ευρώ είναι κατά 5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου εν σχέση με το 2013, γεγονός το οποίο πλήττει τις εξαγωγές καθώς τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και επιβαρύνουν την κερδοφορία ευρωπαϊκών εταιρειών.
Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επικαλέστηκαν την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος ως έναν από τους λόγους που μειώνεται η κερδοφορία τους, όταν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Πάνω από 60.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους
Ιταλία: 2.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Σικελία