Ελληνοτουρκικά: Οι κόκκινες γραμμές αλλά και οι λεπτές ισορροπίες της Ουάσινγκτον
Καθημερινή ενημέρωση για το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στέλνουν τόσο η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και η Αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το State Department.
To ενδιαφέρον του άλλωστε για τις εξελίξεις στην περιοχή είχε μεταφέρει και ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή μας δηλώνοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι να μην υπάρχει ένταση.
Έχει λοιπόν ενδιαφέρον η τοποθέτηση τόσο του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρομπερτ Μενέντεζ όσο και τεσσάρων Ελληνοαμερικανών βουλευτών για τα τουρκικά F-16.
Διότι το μικρό πακέτο που ενέκρινε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δεν αφορά την αναβάθμισή του σε viper ούτε έκαναν οι Αμερικανοί νύξη για το μεγάλο πακέτο. Μπορεί η Αγκυρα να πανηγύρισε αλλά η Ουάσινκτον θέλει να κρατά ισορροπίες.
Γι’αυτό και ο Μενέντεζ είπε ότι συνεχίζει να διαφωνεί με την πώληση των F16 στην Τουρκία και ότι επί της ουσίας η Άγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά στάση προσανατολισμένη στη Δύση για να υπάρχει ενδεχόμενως και η ανάλογη έγκριση από το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κρατά πολεμική στάση αλλά η Τουρκία του Ερντογάν που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και που εκφράζεται με πολεμικό ύφος «θα έρθουμε μια νύχτα».
«Θα δούμε ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία. Ελπίζω, όμως, η στάση να αλλάξει, ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι αληθινοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν όχι μόνο στις ευθύνες περί ασφάλειας αλλά και στις αρχές και τις αξίες που ζητά το ΝΑΤΟ και να ζήσουν ειρηνικά» κατέληξε με νόημα.
Από την άλλη οι συμπρόεδροι της Ελληνικής Συμμαχίας του αμερικανικού Κογκρέσου Κρις Πάππας και Γκας Μπιλιράκης καθώς και οι αντιπρόεδροι Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιοτάκη με δηλώσεις τους εναντιώθηκαν στη σχεδιαζόμενη πώληση επικοικωνιακού πακέτου αναβάθμισης. «Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πώληση χωρίς να αντιμετωπίσει πλήρως την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε ο Παππάς.
«Είμαι ανακουφισμένος που αυτή η πώληση δεν περιλαμβάνει κιτ εκσυγχρονισμού των F-16, αλλά η Διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις ανησυχίες για την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ τις οποίες έχω εκφράσει στο παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τα διακομματικά μέλη της ομάδας μας για να αντιταχθώ στην πώληση κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και νέων F-16 στην Τουρκία».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει διαβόητος για την πολεμοχαρή ρητορική του και τον εξέχοντα ρόλο του ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην ΑνατολικήΜεσόγειο. Πρέπει να λογοδοτήσει για την αυξημένη επιθετικότητά του και τη συμπεριφορά του που υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην ανταμειφθεί με οποιαδήποτε στρατιωτική πώληση. Οι Ηνωμένες πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να μην προμηθεύσουν την Τουρκία με όπλα που θα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να απειλεί τους ειρηνικούς γείτονές της», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Μπιλιράκης.