Η σκακιέρα στη Μέση Ανατολή, οι παίκτες και οι επόμενες κινήσεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα από την κυβέρνηση Νενατιάχου.

Η σκακιέρα στη Μέση Ανατολή, οι παίκτες και οι επόμενες κινήσεις

Αν σε κάτι φαίνεται να συμφωνούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες είναι ότι ο πόλεμος αυτός δεν δείχνει προς το παρόν να βαίνει προς εκτόνωση. Γι’αυτό και υπάρχουν συνεχείς πολιτικές και διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο να αποτραπεί μια χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης , να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ και να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης, ειδικά στη Δυτική Όχθη και στο Λίβανο.

Οι Αμερικανοί και ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζουν ανοιχτά τον Νετανιάχου. Όπως δήλωσε, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη και τους πολίτες του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο Ισραήλ σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Το 2016, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας που παρέχει στο Ισραήλ βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028. Δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης της Χαμάς και της ζημίας που προκάλεσε, ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα παράσχει στην ισραηλινή κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο να αντιδράσει όπως αυτή κρίνει.

Βασικός σύμμαχος της Χαμάς είναι το Ιράν, η Συρία, η Χεζμπολάχ και διάφορες ιρακινές παρατάξεις.

Η Ρωσία έχει κρατήσει μια πιο προσεκτική στάση διότι αν έπαιρνε το μέρος της Χαμάς θα ήταν σαν να παραδέχεται ότι η εισβολή της στην Ουκρανία ήταν παράνομη, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που εντοπίζουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο υποθέσεων. Κατηγόρησε ωστόσο τη Δύση για την κατάσταση που επικρατεί και να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών, καθώς κάτι ανάλογο επιδιώκει και με την περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία, ώστε να την έχει υπό τον έλεγχό της.

Εξάλλου, και μόνο το γεγονός ότι το Ισραήλ υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα ήταν αρκετός λόγος για τη Ρωσία να μην ταχθεί υπέρ του. Εχει ενδιαφέρον ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Ισραήλ.

Η Τουρκία και σε αυτή τη σύγκρουση διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο του διαμεσολαβητή και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στις μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

Η Γερμανία αύξησε την προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών στη Γερμανία και ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ και σημείωσε ότι η χώρα είχε το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στις «βάρβαρες επιθέσεις» - αν και απηύθυνε προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, κάνεις να μην πυροδοτήσει τη σύγκρουση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή