Τι περιμένει το Βερολίνο από τις εκλογές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και στη Γαλλία έχει στραμμένα τα βλέμματά της η γερμανική κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν τις εκλογές.
Τι περιμένει το Βερολίνο από τις εκλογές στην Ελλάδα
1'

Επισήμως, το Βερολίνο απέφυγε να τοποθετηθεί για τις εκλογές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον καταιγισμό δηλώσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Όμως, ζητούμενο της καγκελαρίου Μέρκελ είναι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης που δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να πάρω θέση για ένα τέτοιο θέμα τρεις μέρες πριν από τις εκλογές», ενώ έθεσε ως ζητούμενο των εκλογών «να προκύψει από τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη στάση δεν ερμηνεύεται επ' ουδενί ως έλλειψη ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, το Βερολίνο εκτιμά ότι οποιοδήποτε σχόλιο θα αποτελούσε αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ανεπισήμως, η γερμανική καγκελαρία εκφράζει προβληματισμό για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, όταν από τα 32 κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, μόλις 3 στηρίζουν τις συμφωνίες της Ελλάδας με την τρόικα.

Παρά την ένταση στο προεκλογικό σκηνικό, η Γερμανία δεν δείχνει να ασχολείται με το ενδεχόμενο επικράτησης και νίκης των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ωστόσο, αναφέρει η Deutsche Welle, ακόμη και σε περίπτωση πλειοψηφίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την βούληση του Αντώνη Σαμαρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όταν ξεκάθαρα έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή