ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η εντολή αναγκαστικής σίτισης και οι αντιδράσεις - Θρίλερ με την υγεία του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η εντολή αναγκαστικής σίτισης και οι αντιδράσεις - Θρίλερ με την υγεία του
IN TIME

Δημήτρης Κουφοντίνας: Στη λήψη και χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων προχωρούν έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση το απόγευμα της Τρίτης (23/2) οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα με τους γιατρούς να οδηγούνται στην χορήγηση ορού μετά από εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του.

Ανησυχία επικρατεί και για την κατάσταση της υγείςα του καθώς οι γιατροί της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, μπορεί διαβεβαίωσαν την δικηγόρο του ότι προς το παρόν ο κρατούμενος έχει τις αισθήσεις του, ωστόσο ακόμη και εάν διακόψει την απεργία πείνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση της υγείας του και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες γι΄αυτό.

Αξίζει να σημιεωθεί ότι της χθεσινής εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε έγγραφο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αλλά και «το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α' Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ», όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Με βάση αυτά περιγράφεται απο την εισαγγελία «ότι ο Δημήτριος ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ του
Κωνσταντίνου, κρατούμενος του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού
Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του
κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε (σ.σ σε επανειλημμένες) παραγγελίες μας και
κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη
σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

Σύμφωνα με την παραγγελία: Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του Καταστήματος Κράτησης Δομοκο», και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

ΟΕΝΓΕ: Οι νοσοκομειακοί γιατροί ορίζουν την αναγκαστική σίτιση ως ιατρική πράξη

Βασανιστήριο θεωρείται η αναγκαστική σίτιση δηλώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διανύει την 47η ημέρα της απεργίας του.

Η Ομοσπονδία προχώρησε στην ανακοίνωση μετά την διαταγή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας για χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου Λαμίας όπου νοσηλεύεται ο Δ. Κουφοντίνας, προς την τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή το αίτημά του να αφαιρεθεί και ο ορός ενυδάτωσης.

Στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ σημειώνεται ότι «Πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας, δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του.

Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο, σύμφωνα με αποφάσεις διεθνώς ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.