Ο ανακριτής κατά της διαφθοράς και ο εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέους τους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και επιβολή εγγυοδοσίας (από 5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ).
Το κατηγορητήριο αφορά βαρύτατες κατηγορίες, όπως διεύθυνση ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες Ρομά χωρίς παραστατικά. Στις απολογίες τους, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μάλιστα ο συνήγορος ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου, είπε πως «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα, είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης».
Η δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι άρχισε τον Φεβρουάριο του 2015. Τα αρχηγικά μέλη σύμφωνα με την Αστυνομία έβαζαν τα χρήματα σε βουλγαρικές και κυπριακές τράπεζες. Στο σπίτι ενός από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ, με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.
Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκπροσωπώντας κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΟΣΕ, είπε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά. Όσον φορά τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου είπε πως «ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί». Ερωτηθείς για τις συνομιλίες υπάλληλων με τους φερόμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος, απάντησε πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τους τηλεφωνούσαν για να μάθουν πώς θα παραλάβουν το υλικό.
Διαβάστε επίσης: Όργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ: Έτσι δρούσε το κύκλωμα - Πάνω από 7 εκατ. η ζημιά για το Δημόσιο