«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Ανοιχτή η γραμμή για τους πολίτες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Εξοικονομώ-Αυτονομώ:Το τηλέφωνο εξυπηρέτσης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα λειτουργεί πό τις 7:00 έως τις 21:00 το βράδυ

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Ανοιχτή η γραμμή για τους πολίτες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
IN TIME
7'

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου άνοιξε η γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», με στόχο την ενημέρωση και καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του helpdesk 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Το συγκεκριμένο ωράριο της γραμμής εξυπηρέτησης είναι διευρυμένο σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ», καθώς η ανταπόκριση για το νέο πρόγραμμα αναμένεται μεγαλύτερη.

Σημειώνεται ότι από τις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να υποβάλλονται οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα, ενώ στην Αττική οι αιτήσεις ξεκινούν στις 14 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» προβλέπει επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 850.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπει την ένταξη μονοκατοικιών και πολυκατοικιών με απλοποιημένο σύστημα. Μάλιστα, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θεσπίζονται δυο καινούργια κίνητρα. Το πρώτο είναι λόγω κορονοϊού και πρόκειται για ένα «έξτρα» ένα 10% που θα δίνεται σε όσους κάνουν αίτηση το 2020-21. Το δεύτερο κίνητρο είναι το «ενεργειακό premium». Σε αυτή τη περίπτωση ακόμα ένα 10% επιδότησης θα δίνεται εάν το ακίνητο ανήκει στην χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής κλάσης, που αφορά κυρίως τα παλιά σπίτια.

Για οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ), το βασικό ποσοστό επιδότησης είναι 60%. Αν προστεθεί και το 20% των δυο νέων κινήτρων τότε μιλάμε για μια συνολική επιδότησης που φτάνει έως το 85%. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ανά Περιφέρεια θα υποβάλλονται με τον εξής προγραμματισμό:

Περιφέρεια

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου

30.11.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

02.12.2020

Δυτικής Μακεδονίας

04.12.2020

Κεντρικής Μακεδονίας

07.12.2020

Θεσσαλίας

09.12.2020

Ηπείρου, Ιονίων Νήσων

11.12.2020

Αττικής

14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου

16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας

18.12.2020

Πολυκατοικίες

11.01.2021

Τι παρεμβάσεις καλύπτει

Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:

Αίτηση Τύπου Α

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

  1. Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων
  2. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Αίτηση Τύπου Β

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορονοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:

  1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής
  2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης- ψύξης
  • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

4.Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ : Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)
  2. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού σταθμού
  3. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας

  1. Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED)
  2. Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)
  3. Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)

Επιλέξιμες είναι μόνο οι παρεμβάσεις που: προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κλπ) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης

Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:

  • Αναβάθμιση ανελκυστήρα

Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

  • Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:
  1. Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
  2. Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.α.
  3. Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1 δισ. κατ' έτος.

Ετσι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης. Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορωνοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η). Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10%, οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:

  1. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1
  2. Υφίσταται νόμιμα.
  3. Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).
  4. Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Το χρονοδιάγραμμα ανά περιοχή

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30.11.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 02.12.2020
  • Δυτικής Μακεδονίας: 04.12.2020
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 07.12.2020
  • Θεσσαλίας: 09.12.2020
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11.12.2020
  • Αττικής: 14.12.2020
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16.12.2020
  • Δυτικής Ελλάδας: 18.12.2020
  • Πολυκατοικίες: 11.01.2021

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 1.259 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 102 οι διασωληνωμένοι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή