Fuel Pass 2: Την Τρίτη (21/6) οι ανακοινώσεις για την επιδότηση - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις για την στήριξη στα καύσιμα με την επιδότηση μέσω Fuel Pass 2

Fuel Pass
Την Τρίτη (21/6) αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων και τις λεπτομέρειας της λειτουργίας του Fuel Pass 2
Intime News
4'

Την Τρίτη (21/6) αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιδότηση καυσίμων και τις λεπτομέρειας της λειτουργίας του Fuel Pass 2 το οποίο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν.

Αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στήριξη στα καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι η ενημέρωση για το Fuel Pass θα γίνει αρχικά από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα από το οικονομικό επιτελείο (15:00).

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο» δήλωσε.

Το νέο σχέδιο ενίσχυσης το καυσίμων προβλέπει τα εξής:

  • Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass με το ποσό της επιδότησης να είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο, περίπου στα 60-65 ευρώ.
  • Θα διερυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας πιθανότατα όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων), όπως συνέβη και με το power pass
  • Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τα 0,12 ευρώ θα φτάσει τα 0,15 ευρώ το λίτρο.
  • Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το εθνικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανακοίνωσε πως οι αιτήσεις για το Power Pass έχουν ήδη φτάσει τις 250.000.

«Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας παραγωγής της για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα και σε αυτή την παγκόσμια κρίση ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τη στήριξη της κοινωνίας» σημείωσε και επανέλαβε ότι από την 1η Ιουλίου μπαίνει νέο σύστημα τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταξύ άλλων εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η κυβέρνησή μας κάνει πράξη όλα όσα έχει εξαγγείλει. Είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα σε κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Υπέρβαση στόχων και ενίσχυση των πολιτών

Η σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο του 2022, όσο και για τον προηγούμενο μήνα άνοιξε το δρόμο για να αποφασιστούν νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει παράλληλα το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Είναι θέμα αρχής: Πρώτα ενημερώνεις τον Πρωθυπουργό, πρώτα αποφασίζεις με τον Πρωθυπουργό υπό τις κατευθύνσεις και τη καθοδήγησή του ποιες είναι οι προτεραιότητες και μετά ανακοινώνεις μέτρα», απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι «προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου. Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να επιστραφεί όλος στην κοινωνία. Το τι μέτρα θα γίνουν δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που θα σας πω είναι ότι προφανώς το οικονομικό επιτελείο έχει αξιολογήσει και έχει αποτιμήσει τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι «επιταγή ακριβείας» είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή