Καιρός: Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα - Επί ποδός η Πυροσβεστική στην Αττική

Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς έχει θέσει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος
Καιρός: Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα - Επί ποδός η Πυροσβεστική στην Αττική
3'

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική, καθώς και σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος φωτιάς να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι Αρχές θα είναι και σήμερα σε επιφυλακή καθώς τα μποφόρ επιμένουν και την Αττική να είναι μία από τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο καιρός

Για την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 32 βαθμούς), 22 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς), 22 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 21 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελώδεις 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και τις απογευματινές ώρες σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Συναγερμός για πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)
1.jpg

Σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς έχει θέσει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή