Τα μειονοτικά σχολικά βιβλία ξανά στο επίκεντρο του εθνικισμού

Οι αλβανοί χρησιμοποιούν ότι μέσα μπορούν για να πλήξουν Ελληνική εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου.

Τα μειονοτικά σχολικά βιβλία ξανά στο επίκεντρο του εθνικισμού
3'

Η εφημερίδα Metropol γράφει για "το καινούργιο σκάνδαλο που πλήττει το Αργυρόκαστρο". Κάνει λόγο για «σκανδαλώδη κείμενα που υπάρχουν στο βιβλίο «Ελληνική Γλώσσα» της 6ης Δημοτικού και δείχνει τις απίστευτες προκλήσεις του ελληνικού κράτους που μεροληπτεί και κάνει διακρίσεις έναντι των αλβανών».

Η εφημερίδα τονίζει πως όσον αφορά αυτό το σκάνδαλο οι μειονοτικοί δάσκαλοι αντέδρασαν, αλλά οι δύο Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Αργυρόκαστρου και των Αγίων Σαράντα, προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός.

Το λεγόμενο «σκανδαλώδες κείμενο» είναι του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Πρόκειται για μια διασκευή από τα «Τα Λόγια της Πλώρης» για διδασκαλικούς σκοπούς με τίτλο Χριστός Γεννάται! Καινούργιος χρόνος έρχεται! Γιορτές του Δωδεκάμερο.

Αυτό που αποκρύπτει η εφημερίδα είναι ότι το μικρό κείμενο του Καρκαβίτσα περιλαμβάνεται στην ενότητα του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και γενικότερα του Δωδεκάμερου και δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Τα σχολικά βιβλία, δε, απευθύνονται σε μαθητές της ελληνικής μειονότητας και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται θέματα της πολιτιστικής ταυτότητας της κοινότητας αυτής.

Και ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι μια μεγάλη γιορτή για τους Έλληνες. Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.. Η εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτών θα είναι πολύ πτωχή αν θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα μειονοτικά βιβλία όλες οι λέξεις και οι παραπομπές στο Χριστό, στην Παναγία, στην ορθοδοξία, όπως διαβάζουμε στο himara.gr.

Διαβάστε τι λέει το άρθρο της εφημερίδας «Metropol»

Σκάνδαλο στο Αργυρόκαστρο, τα σχολικά βιβλία για τη μειονότητα κάνουν διακρίσεις εις βάρος αλβανών. Έξι τίτλοι σχολικών βιβλίων στη 9-ετή εκπαίδευση, τα οποία έχουν εκδοθεί για τους μαθητές της ελληνικής μειονότητας από τον Εκδοτικό Οίκο Πανεπιστημιακού Βιβλίου (SHBLU), με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, δεν πληρούν κανένα μεθοδικό κριτήριο, μάλιστα δεν έχουν πιστοποιηθεί από το «Albateksi», ως το μόνο όργανο που πιστοποιεί τα πρότυπα σχολικά εγχειρίδια.

Εμπιστευτικές πηγές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την περιοχή του Αργυροκάστρου, επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα «Metropol», ότι 6 από τα 30 βιβλία είναι εκτός διδακτέας ύλης. Το σκάνδαλο βαθαίνει ακόμη περισσότερο, όταν στην Στ Δημοτικού το βιβλίο "Ελληνική Γλώσσα 6", στη σελίδα 41, μιλάει για τη γέννηση του Ιησού Χριστού, συνοδεύεται μάλιστα και από μια φωτογραφία. "Αυτό το θέμα απαγορεύεται από το νόμο. Τα Δημόσια σχολεία είναι κοσμικά. Αυτό δείχνει ότι τα ελληνικά βιβλία για τη μειονότητα έχουν φτιαχτεί βιαστικά, χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί από το Albatekst , λέει ο Κ. Μαλούκη , δάσκαλος στο 9-χρόνο. Μια άλλη κατάχρηση στο περιεχόμενο των διδακτικών κειμένων βρίσκεται στο βιβλίο "Qytetaria 9", όπου ένα από τα θέματα της μάθησης είναι η διάκριση των Αλβανών από το ελληνικό κράτος. "Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να εισάγεται στα σχολικά εγχειρίδια. Αυτό είναι τρελό", είπε ένας δάσκαλος, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Τα σχολικά βιβλία πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση του δασκάλου, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, αντιθέτως το SHBLU και το Υπουργείο Παιδείας έβαλε "βέτο" με το να μην ρωτήσουν καθόλου το διδακτικό προσωπικό", αναφέρει ο Μαλούκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή