Το απίστευτο φαγοπότι με τις εταιρείες ανακύκλωσης
Για απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου θα δικαστούν για την υπόθεση ΕΛΒΙΑΝ (Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης) πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή καθώς ζημίωσαν το δημόσιο με περισσότερα από 800.000 ευρώ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Της Σοφίας Σπίγγου
Μια ακόμη υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος με επιχορηγήσεις για επενδύσεις που έμειναν μόνο στα... χαρτιά έρχεται αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο Εφετών «στέλνει» στο εδώλιο πέντε άτομα μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή, όταν υφυπουργός ήταν ο Αθανάσιος Σκορδάς.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με τον υπ' αριθμόν 1673/2016 βούλευμά του ζητά την παραπομπή πέντε ατόμων με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν για την υπόθεση της ΕΛΒΙΑΝ, υιοθετώντας ουσιαστικά και την εισαγγελική πρόταση. Η υπόθεση είχε έρθει στο φως τον Ιούνιο του 2015 μετά από έρευνα των τότε επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Αγγελικής Τριανταφύλλου και Πόπης Παπανδρέου. Η εταιρία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως, αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά 800.000 ευρώ.
Από την έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων. Το 2010 αποφασίστηκε η «έξοδος» της εταιρίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει, ενώ ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, είχε ζητήσει τη διαβίβαση της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ, κίνηση που δεν έγινε ποτέ!
Τελικά, δύο χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία έβαλε λουκέτο το 2010, παύοντας να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ είχε πουλήσει και τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία. Το απίστευτο στην υπόθεση αυτή είναι πως όταν η εν λόγω εταιρία κατέθεσε αργότερα αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. Ευρώ.
Συμπερασματικά, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι ακύρωσαν απόφαση του προηγούμενου υπουργού, η οποία απέτρεπε την επιχορήγηση και με διάφορες μεθοδεύσεις έδωσαν τα χρήματα στην ΕΛΒΙΑΝ παρότι δεν τα δικαιούνταν. Aπό την πλευρά των εμπλεκομένων είχε επισημανθεί ότι η εταιρεία πήρε ένα ποσό ως προκαταβολή της επιδότησης. Η εγκατάσταση κάηκε από πυρκαγιά και οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή και γι' αυτό δεν επιδοτούνταν στη συνέχεια.