Η δύναμη της θέλησης: 40 «πριν και μετά» φωτογραφίες που θα σας πείσουν ότι όλα είναι δυνατά
Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια γενετικά καθορισμένη διαταραχή του εγκεφάλου. Αφορά δηλαδή άτομα των οποίων το γενετικό προφίλ καθιστά τον εγκέφαλό τους περισσότερο ευαίσθητο στη συγκεκριμένη διαταραχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ο μέσος όρος διάρκειας της νόσου της διατροφικής διαταραχής είναι τα 9 χρόνια, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν λόγω της ανορεξίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν υποφέρει από την εν λόγω διαταραχή αποκαλούν την εμπειρία ως «κόλαση».
Ευτυχώς, οι άνθρωποι που θα δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr κατάφεραν να νικήσουν την ασθένεια και να ανακτήσουν το βάρος τους- μαζί με την ανάκτηση της ζωής και της ευτυχίας.
Εάν πάσχετε από ανορεξία ή γνωρίζετε κάποιον με διατροφική διαταραχή, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών.
Συμπεριφορές που σηματοδοτούν τη νευρική ανορεξία
Εκτός από την ορατή μεγάλη απώλεια κιλών, υπάρχουν συμπεριφορές που σηματροδοτούν τη νευρική ανορεξία.
«Το άτομο αρχίζει και περιορίζει μεγάλες γκάμες τροφών. Το βασικό είναι ότι στην αρχή αποκλείουν από το διατροφολόγιο τους τα γλυκά, μετά πετάνε ό,τι αφορά τους υδατάνθρακες και μετά αρχίζουν και περιορίζουν πάρα πολύ την πρωτεΐνη και τα τυριά. Επί της ουσίας, καταλήγουν να κάνουν μονοφαγίες, γιατί θεωρούν ότι με αυτή την κατανάλωση τροφών επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση βάρους. Αυτό είναι το ένα.
Μετά ο ασθενής, αρχίζει και γίνεται πάρα πολύ επιθετικός. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι αφορά στην τροφή. Από τον τρόπο παρασκευής της τροφής, μέχρι τι ώρα θα φάει, πόσο θα φάει, πού θα το φάει. Οι καυγάδες είναι ομηρικοί γύρω από τα τραπέζια.
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι αποφεύγει να πει την αλήθεια και συχνά λέει ψέματα στους οικείους του και στον ίδιο του τον εαυτό. Ο εγκέφαλος παθαίνει τέτοια βλάβη που νομίζει ότι έχει φάει, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν έχει καταναλώσει καμία τροφή».
Όσον αφορά στην εικόνα που βλέπει ο ασθενής στον καθρέφτη, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βλέπουν στο είδωλο τους κάτι αφύσικο, ενώ η καχεξία είναι εμφανής.