Κακοκαιρία Ελπίδα: Δύσκολη νύχτα με πυκνές χιονοπτώσεις - Πότε αναμένεται βελτίωση (vids)

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» - Πότε αναμένεται βελτίωση - Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Κακοκαιρία Ελπίδα: Δύσκολη νύχτα με πυκνές χιονοπτώσεις - Πότε αναμένεται βελτίωση
Στην «κατάψυξη» η χώρα
ASSOCIATED PRESS
7'

Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

Την Τρίτη (25/1), σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια. Ωστόσο, στις Σποράδες, την Εύβοια, τα νότια τμήματα της Φθιώτιδας, την Βοιωτία μέχρι την Αττική και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο θα διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού τουλάχιστον στην αρχή της ημέρας και θα εξασθενούν όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι. Παράλληλα, μπόρες χιονιού θα σημειωθούν στη Χίο, στις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη τα χιόνια θα γίνουν περισσότερα κυρίως στα 300 μέτρα υψόμετρο.

Μετά το μεσημέρι, η λιακάδα θα διατηρηθεί στην ηπειρωτική χώρα, στα δυτικά και στα βόρεια. Την ίδια ώρα, στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα αναμένεται βελτίωση του καιρού με τα φαινόμενα να γίνονται ολοένα και λιγότερα ενώ στη νότια Εύβοια δεν αποκλείεται να διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού.

attiki-kakokairia-24-1b.jpg
Ο παγετός θα είναι ισχυρός κατά τη διάρκεια της νύχταςASSOCIATED PRESS

Αττική: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα επιχειρεί όλη τη νύχτα

Όλη τη νύχτα σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες βρίσκονται όλη την ημέρα στους δρόμους και θα συνεχίσουν να επιχειρούν στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας όλων των δήμων θα παραμείνει σε ετοιμότητα, για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό ή απεγκλωβισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στους δήμους των βορείων προαστίων, αλλά και της ανατολικής Αττικής, στην οποία υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.

Οι δήμαρχοι έχουν κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, καλούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον δήμο. Ήδη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημοτικά οχήματα εξυπηρέτησαν πολίτες που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο και το ίδιο θα κάνουν αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι' αυτό τον λόγο θα παραμείνει σε 24ωρη επιφυλακή η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή όπου αλλού παρουσιαστεί ανάγκη.

Από το πρωί της Τρίτης, που αναμένεται σταδιακά η εξασθένηση της κακοκαιρίας, θα δοθεί όλο το βάρος στον εκχιονισμό των δρόμων και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Αττική: Πού υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στα Μεσόγεια, τα Βόρεια και τα νότια προάστια εντοπίζονταν λίγο πριν τις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα.

Πώς θα κινηθούν την Τρίτη τα ΜΜΜ στην Αττική

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η «Ελπίς» στην Αττική. Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Περισσότερες από 700 κλήσεις έχει δεχτεί από τις 6 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Συγκεκριμένα, έχει δεχτεί 710 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, ή για παροχή ιατρικής φροντίδας, από ακινητοποιημένα οχήματα, από οικίες ή επαγγελματικούς χώρους, καθώς και για κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες.

Αναλυτικότερα:

Στην Περιφέρεια Αττικής: 353 κλήσεις για κοπές δέντρων και 29 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί: 61 μεταφορές ατόμων, από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 617 μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο και 102 μεταφορές ατόμων από οικίες και επαγγελματικούς χώρους σε ασφαλές σημείο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχτεί 38 κλήσεις ως κάτωθι: 17 κλήσεις για μεταφορά ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 17 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο, 4 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 20 κλήσεις ως κάτωθι: 2 κλήσεις για μεταφορά ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση, 17 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οχήματα σε ασφαλές σημείο, 1 κλήση για κοπή δέντρου.

Στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: 1 κλήση για μεταφορά ατόμου από και προς υγειονομική μονάδα για αιμοκάθαρση και 2 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Στην Περιφέρεια Κρήτης 7 κλήσεις για την μεταφορά 11 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί από σήμερα το προσωπικό του Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής, ενώ σε μερική επιφυλακή παραμένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίας Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου. Επιπλέον σήμερα τέθηκαν επίσης σε μερική επιφυλακή, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι είναι η γενική αργία που επιβλήθηκε αύριο (25/1) - Ποιους επηρεάζει

Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο

Γ.Γ υπουργείου Παιδείας στο Newsbomb.gr: Δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία είναι κλειστά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή