Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και ο φόβος του Ισραήλ για ΗΠΑ και Ιράν

Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, προχθές Δευτέρα. Γιατί οι Ισραηλινοί δεν εμπιστεύονται τον Μπάιντεν και το Ιράν;

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και ο φόβος του Ισραήλ για ΗΠΑ και Ιράν
Οι ανατροπές στη γεωπολιτική σκακιέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
AP Photo
5'

Η τριμερής αυτή συνάντηση έχει πολύ παρασκήνιο (αν και δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ) και αφορά «τα πολλά κοινά συμφέροντα ασφαλείας σε όλες τους τις πτυχές», όπως δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή. Ο φόβος, τόσο του Ισραήλ, όσο και των ΗΑΕ αλλά και της Αιγύπτου είναι ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης οι ΗΠΑ ενδέχεται να «πουλήσουν» τους πάντες και να συνάψουν συμφωνίες με το Ιράν το οποίο ως γνωστό διαθέτει και πυρηνικά όπλα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ έχουν αντιταχθεί στην πρόθεση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Μερικοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «είναι σε μεγάλο σοκ» και έχουν συμφωνία με το Ισραήλ απέναντι στην πιθανότητα να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός των «τρομοκρατών» από τους Ιρανούς «Φρουρούς», όπως είπε διπλωματική πηγή στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσαν ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή στην οποία αναφέρεται ότι, «δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης… θα αφαιρεθεί με αντάλλαγμα μια υπόσχεση να μην βλάψουν τους Αμερικανούς… Πιστεύουμε ότι οι [ΗΠΑ] δεν θα εγκαταλείψουν τους στενότερους συμμάχους τους με αντάλλαγμα κενές υποσχέσεις από τρομοκράτες».

Επίσης, είναι δύσκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε θέματα άμυνας και η σχέση έχει επιδεινωθεί, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το Άμπου Ντάμπι. Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνήθηκαν να δεχτούν τηλεφωνικές κλήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, λόγω της απογοήτευσής τους με την πολιτική των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία δεν υπέγραψαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα που καταδικάζει τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία για τον ίδιο λόγο. Δεν ρισκάρουν δηλαδή να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον Πούτιν. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επανειλημμένα στοχοποιηθεί από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης τους τελευταίους μήνες, και ήταν απογοητευμένοι με την απάντηση των ΗΠΑ, την οποία θεωρούν υπερβολικά συγκρατημένη.

Ανησυχούν επίσης ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, στη διαπραγμάτευσή της συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας τους. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ΗΠΑ αφαίρεσαν τους φιλοϊρανούς σιίτες Χούτι της Υεμένης από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων πέρυσι.

Η κατάσταση είναι προφανώς εκρηκτική και γι΄αυτό ο Μπένετ, φρόντισε σε μία συζήτηση της εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», να κατακεραυνώσει την πιθανότητα να αποχαρακτηριστούν από τρομοκράτες οι «Φρουροί της Επανάστασης». Οι «Φρουροί της Επανάστασης» είναι «η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, επιτίθεται στα Εμιράτα και σε άλλους και προσπαθεί να βλάψει Αμερικανούς και Ισραηλινούς», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Στην ίδια διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν έναν περίπλοκο διάλογο…
«Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι έχουμε διαφορές απόψεων με την κυβέρνηση [Μπάιντεν]. Δημοσιοποιήσαμε τη σθεναρή διαμαρτυρία μας το Σαββατοκύριακο», είπε ο Λάπιντ.

«Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό… είναι ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό των “Φρουρών” ως τρομοκρατική οργάνωση, για το Ισραήλ, πρακτικά και σε επίπεδο ασφάλειας και άμυνας, οι “Φρουροί” είναι τρομοκρατική οργάνωση, και θα συνεχίσουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους». Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ τόνισε ότι οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» πρέπει να παραμείνουν στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών και ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να τους αφαιρέσει.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο: Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμείνουν στη λίστα», είπε. «Πρέπει να συντονίσουμε τις κινήσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τις θέσεις μας, και θα συνεχίσουμε να τις εκφράζουμε απερίφραστα».

Οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον, καθώς και με άλλες δυτικές χώρες, «δεν διαχειρίζονται μέσω Twitter», αλλά μάλλον μέσω πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ αξιωματούχων, είπε ο Γκαντζ.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα περιφερειακό πρόβλημα και μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ, επομένως δεν πρέπει να είμαστε πρώτοι στη σειρά, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε τον κόσμο».

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι με την ενεργειακή κρίση να έχει χτυπήσει κόκκινο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Μπάιντεν να «παρακαλάει» τα Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, ο μεγάλος φόβος του Μπένετ είναι να καταλήξουν οι Αμερικανοί σε μία νέα Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκρίνοντας μελλοντικά ενεργειακά deals με την Τεχεράνη και αγνοώντας πλήρως το Ισραήλ. Η Μέση Ανατολή είναι «καζάνι που βράζει» και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται θα είναι καθοριστικές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή