Ρωσία: Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

Κατηγορηματικός ο Πεσκόφ: «Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο»

Ρωσία: Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο
Ρωσία: Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο
AP Photo/Pavlo Palamarchuk
2'

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με λίγα λόγια, η Ρωσία ανακοίνωσε μια σταδιακή μετάβαση, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Παρά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, καθώς αύριο εξέπνεε κανονικά η προθεσμία της Ρωσίας για πληρωμή της σε ρούβλια.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για σήμερα, Τετάρτη, με σκοπό να αξιολογηθούν εναλλακτικά σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο Newsbomb.gr πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση με ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη διαχείρισή της προσθέτοντας ότι αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας προσθέτοντας ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για χώρες όπως η Γερμανία η λειτουργία των εργοστασίων της οποίας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων του υπ. Ενέργειας – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή