Παγκόσμια ανησυχία - Κορoνοϊός: Επιστρέφουν μάσκες και τεστ λόγω Κίνας
Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού στην Κίνα – Γεμάτα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια - Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα μετά την σταδιακή απομάκρυνση από την σκληρή τακτική της «μηδενικής Covid» σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου έχουν προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης της νόσου παγκοσμίως.
Έτσι, η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν τη λήψη -προληπτικών κυρίως μέτρων- σε μια προσπάθεια να προλάβουν καταστάσεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας. Ετσι, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, η Γαλλία ήταν η τελευταία που προστέθηκε στη λίστα με τις χώρες που προχωρούν σε περιορισμούς.
Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Μάλιστα, η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν πιθανώς κάθε μέρα από την ασθένεια, διπλασιάζοντας σχεδόν την εκτίμησή της από πριν από μια εβδομάδα.
Μόνο με αρνητικό τεστ θα δέχεται Κινέζους ταξιδιώτες η Γαλλία
Οπως, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Οι εφημερίδες «The Times» και «The Telegraph» γράφουν σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ενώ το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της αναφορικά με τις αφίξεις από την Κίνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.
Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μετά από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα. Εκτός από το αρνητικό τεστ, έως και το 1/5 αυτών που φτάνουν από την Κίνα θα εξετάζονται κατά την άφιξη τους.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να παρενέβη για να επιβάλλει τα υποχρεωτικά τεστ. Οι Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν αγανάκτηση με την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από την Κίνα, γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειες για την παρακολούθηση της πιθανής εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη επίσημα την απόφασή της και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.
Στον ίδιο «δρόμο» της πρόληψης και το Ισραήλ
Το Ισραήλ επίσης ανακοίνωσε την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, κατά την οποία «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid».
Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.
Σε επιφυλακή η Ιταλία για λήψη νέων μέτρων
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.
Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ , το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.
Παράλληλα γίνεται αναφορά στη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.
Ακολουθεί η Ισπανία σε μέτρα για τον κορονοϊό
Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για το επίπεδο των ελέγχων στην Κίνα και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους. Η Ισπανία γίνεται η δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα του μπλοκ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε στην ανακοίνωση ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από την Ισπανίδα υπουργός Υγείας.
«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.
Τη Δευτέρα θα αξιολογήσει την κατάσταση το Βέλγιο
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αρχές του Βελγίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορονοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.
Το αμερικανικό σχέδιο για έλεγχο στα λύματα
Με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Κίνα να αποτελεί το νέο πεδίο παγκόσμιας ανησυχίας για τους επιστήμονες που διαμαρτύρονται και για την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο, το αμερικανικό CDC φαίνεται πως δρομολογεί σχέδιο που θα στοχεύει στον καλύτερο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού από τις ταξιδιωτικές αφίξεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το US Centers for Disease Control έχει στα «σκαριά» σχέδιο που θα περιλαμβάνει ελέγχους σε δείγματα από τα λύματα των επιβατών στα αεροσκάφη που φτάνουν στις ΗΠΑ από διεθνείς πτήσεις, κυρίως δε, από την Κίνα.
Το αμερικανικό Κέντρο δεν ανησυχεί τόσο για την αναζωπύρωση της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ όσο κυρίως για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Το τελευταίο είναι, άλλωστε, αυτό που φοβάται ευρύτερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεδομένης της απροθυμίας του Πεκίνου να προσφέρει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και τα νέα κρούσματα που καταγράφει.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Κρίστεν Νόρντλαντ, «η προηγούμενη επιτήρηση των λυμάτων του Covid-19 έχει δείξει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και η επιτήρηση των λυμάτων του αεροπλάνου θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια επιλογή».
Το σχέδιο θα έρθει να προστεθεί στο προληπτικό μέτρο της απαίτησης αρνητικού τεστ κορονοϊού, κάτω των δύο ημερών, για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Όμως, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως τα αρνητικά τεστ είναι ανεπαρκή σε σύγκριση με τα πολύτιμα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο έλεγχος των λυμάτων.
Παράλληλα ο έλεγχος στα λύματα έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για τον εντοπισμό νέων υπο-παραλλαγών, που βέβαια είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των διεθνών αρχών, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμφάνισης μιας μετάλλαξης που θα είναι πολύ πιο μεταδοτική, φονική και ανθεκτική σε εμβόλια και θεραπείες.
Τζανάκης: Ερχεται το νέο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η ιατρική κοινότητα σχετικά με τη «συνύπαρξη» του κορονοϊού με τη γρίπη. Το «κοκτέιλ» αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα και στην Ελλάδα, με την υγειονομική διαχείρισή του να μην προμηνύεται εύκολη.
Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έκανε, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το πανδημικό κύμα θα εκδηλωθεί στη χώρα μας περί τα μέσα και τέλη Ιανουαρίου και επεσήμανε ότι θα έχουμε μεγάλο θέμα στην υγειονομική διαχείρισή του. «Η μισή Ελλάδα είναι, ήδη, άρρωστη και θα μολύνει και την άλλη μισή», τόνισε ο καθηγητής.
Όσο για την αυτοπροστασία μας, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι μάσκες στα σχολεία είναι ένα όπλο που πρέπει να υπάρχει στη φαρέτρα της Πολιτείας και σημείωσε ότι τα παιδιά ακόμα και με το παραμικρό σύμπτωμα δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει ανά μία ώρα να απολυμαίνουν και να αποστειρώνουν τις επιφάνειας που παίζουν τα παιδιά καθώς και τα παιγνίδια τους, ενώ ο καθηγητής πνευμονολογίας χτύπησε καμπανάκι ειδικά για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία, όπως είπε, νοσούν βαριά.
Αναφερόμενος στο νέο κύμα πανδημίας κορονοϊού που χτυπάει την Κίνα προέβλεψε ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες εκατομμύρια κρούσματα και υπάρχει πιθανότητα να βγουν νέα στελέχη που είναι υπαρκτή αλλά μικρή η πιθανότητα να μας προβληματίσουν γιατί θα «ξεφεύγουν» από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Μπουλμπασάκος: «Απελπιστική η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία»
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλα νοσοκομεία. Μάλιστα, επισήμανε πως «πρώτη φορά βλέπω τόσα πολλά περιστατικά νοσηλείας από τις ιώσεις του αναπνευστικού».
Πρόσθεσε, ακόμη, πως «είναι μεγάλο το πρόβλημα στις εφημερίες, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στο Γενικό Κρατικό και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία».
«Εγώ δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αυτές τις μέρες, αλλά αυτοί που είναι άρρωστοι και έχουν κάποια ίωση ας φροντίσουν να μείνουν στο σπίτι τους, ή αν βρεθούν σε χώρους με πολύ κόσμο, ας φορέσουν και μια μάσκα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, ο κ. Μπουλμπασάκος υπογράμμισε πως «ήταν ενδεδειγμένη λύση η πολιτική που εφάρμοσε η Ευρώπη, σε αντίθεση με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων την οποία προτίμησε η Κίνα. Όντως λειτούργησε αποτρεπτικά στο πρώτο κύμα και καταλυτικά στη συνέχεια, αλλά δεν το συνδύασε με μαζικό εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή στην Κίνα έχουν μείνει ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς θα υπάρξουν συνέπειες».