Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν εν μέσω αναζωπύρωσης της βίας - Απευθύνει έκκληση για ηρεμία

Απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια φουντώνει η ισραηλινοπαλαιστινιακή βία

Ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο Άντονι Μπλίνκεν
ΑΡ
3'

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς αυτή την εβδομάδα μετά από μια πρόσφατη σειρά φονικών επιθέσεων στην εύφλεκτη περιοχή. Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Αίγυπτο, εγκαινιάζοντας μια τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, όπου ελπίζει να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σήμερα (30/1) θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια στη Ραμάλα την Τρίτη για να συνομιλήσει με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει από καιρό την επίσκεψη για να συναντηθεί με τη νέα δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά το ταξίδι απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά από την μεγαλύτερη αναζωπύρωση της βίας των τελευταίων ετών.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στη Δυτική Όχθη την Πέμπτη, σε μια από τις πιο φονικές επιχειρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το Ισραήλ είπε ότι στόχευε μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και αργότερα έπληξε τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ως απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών.

Την Παρασκευή (27/1), ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε επτά άτομα έξω από μια συναγωγή σε μια γειτονιά εποίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ακολούθησε άλλη μια επίθεση το Σάββατο. Ο Μπλίνκεν θα ζητήσει «σε γενικές γραμμές να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, καταδικάζοντας την «τρομερή» επίθεση στη συναγωγή.

«Το πιο σημαντικό πράγμα στο εγγύς μέλλον είναι να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε», είπε ο Μπλίνκεν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Arabiya σε συνέντευξή του την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση μετά την τελευταία έξαρση της βίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου την Κυριακή, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη να αποφύγουν όλοι μέτρα που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν το φαύλο κύκλο της βίας», ανέφερε το γραφείο του. Εξέφρασε επίσης «την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ό Μπλίνκεν θα συζητήσει επίσης το πρόσφατο κύμα βίας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του οποίου η χώρα έχει παραδοσιακά ρόλο μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη στενή τους σχέση με το Ισραήλ, έχουν επίσης πρωταγωνιστήσει ιστορικά στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής.

Αλλά οι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν ο Μπλίνκεν θα μπορούσε να επιτύχει κάποια σημαντική πρόοδο «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τα πράγματα σταθερά για να αποφύγουν έναν άλλο Μάιο του 2021», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, βετεράνος διαπραγματευτής των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις 11 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που έληξαν με μια κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία στο τέλος Δεκεμβρίου, ως ηγέτης της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, επισκέφθηκε αυτόν τον μήνα το Ιράν για να συζητήσει ις προσπάθειες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται στο ταξίδι του να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα παλαιστινιακό κράτος, μια προοπτική που λίγοι αναμένουν να προχωρήσουν υπό τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Μπλίνκεν θα ζητήσει τη διατήρηση του status quo στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, το οποίο είναι ιερό τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή