Βόρεια Κορέα: Κίνδυνος ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές - Η απειλή για τον υδροφόρο ορίζοντα
Χιλιάδες πολίτες στη Βόρεια Κορέα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ραδιενεργά ισότοπα που διαρρέουν στον υδροφόρο ορίζοντα από την εγκατάσταση πυρηνικών δοκιμών της Πιονγκγιάνκ, προειδοποιεί οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Σεούλ.
Η Νότια Κορέα θα προσφέρει τεστ ραδιενέργειας σε 881 Βορειοκορεάτες αποστάτες μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την έκθεσή τους στις πυρηνικές δοκιμές του Βορρά. Νέα έκθεση προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι γύρω από το Punggye-ri, τον κύριο χώρο πυρηνικών δοκιμών, θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί σε διαρροές ραδιενεργού στο νερό.
Η Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη (TJWG) εκτιμά ότι έως και μισό εκατομμύριο κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Επηρεάζει επίσης άτομα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η ομάδα, η οποία ιδρύθηκε στη Σεούλ το 2014 από ακτιβιστές και ερευνητές από τη Νότια Κορέα, τη Βόρεια Κορέα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ανέλυσε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες ανοιχτού κώδικα για την τελευταία της έκθεση.
Η Βόρεια Κορέα έκανε τελευταία δοκιμή πυρηνικής βόμβας το 2017, την πιο ισχυρή από τις έξι δοκιμές που έγιναν στο Punggye-ri. Ανέφερε ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν με ασφάλεια, αλλά οι επιστήμονες έχουν εκφράσει από καιρό φόβους ότι ραδιενεργό υλικό μπορεί να είχε διαφύγει στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Βορειοκορεάτες αποστάτες, που κάποτε ζούσαν κοντά στην τοποθεσία, έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι είδαν περίεργες ασθένειες στις κοινότητές τους, αλλά οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να αποδείξουν τη σύνδεση. Οι αρχές στη Σεούλ καλούν τώρα όλους τους Βορειοκορεάτες, που διέφυγαν από κοντινές πόλεις κοντά στο σημείο, να υποβληθούν σε εξετάσεις για σημάδια ραδιενέργειας.
Πυρηνικοί ειδικοί στους οποίους μίλησε το BBC συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την πιθανότητα πυρηνικής μόλυνσης που αναφέρεται στην έκθεση του TJWG, αλλά λένε ότι η έκτασή τηςείναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Η πυρηνική ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα ζωντανά κύτταρα μερικώς ή πλήρως, οδηγώντας μερικές φορές σε καρκίνο. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τοξίνες, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ραδιενεργά υλικά εξαρτώνται από την ποσότητα της έκθεσης. Το Υπουργείο Ενοποίησης στη Νότια Κορέα που προωθεί την επανένωση της Κορέας, σταμάτησε να δοκιμάζει τους αποστάτες για έκθεση σε ραδιενέργεια το 2019.
Εννέα από τους 40 αποστάτες που εξετάστηκαν το 2017 και το 2018 εμφάνισαν «ανησυχητικά επίπεδα» γενετικών ανωμαλιών, ανέφερε η ομάδα στην έκθεσή της. Ενώ το TJWG δεν τα απέδωσε άμεσα στην έκθεση σε ακτινοβολία, σημείωσε υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας για όσους εμφάνισαν περισσότερες ανωμαλίες. Συγκεκριμένα, το TJWG επισήμανε ότι εμπνέει ανησυχία η διαρροή ραδιενεργών υλικών στα υπόγεια ύδατα, δεδομένης της αυξανόμενης τάσης των ανθρώπων να καταναλώνουν υπόγεια ύδατα.
Τα στοιχεία της απογραφής του 2008 της Βόρειας Κορέας δείχνουν ότι το ένα έκτο των νοικοκυριών στη βορειότερη επαρχία της Βόρειας Χαμγκγιόνγκ, όπου βρίσκεται το Punggye-ri, χρησιμοποιεί τα υπόγεια ύδατα ως πόσιμο και γεωργικό νερό. Το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να έχει αυξηθεί λόγω της χρόνιας έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται μόνο μερικώς ακόμη και στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει πάντα προτεραιότητα στην κατανομή των πόρων.
Το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει επιταχυνθεί υπό τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είπε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι τα πυρηνικά όπλα της χώρας του δεν σχεδιάστηκαν πλέον μόνο για να αποτρέψουν τον πόλεμο, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν προληπτικά και επιθετικά για να κερδίσουν έναν πόλεμο.
Το TJWG είπε ότι γειτονικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία ενδέχεται επίσης να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του λαθρεμπορίου και της διανομής γεωργικών και θαλάσσιων προϊόντων, καθώς και βορειοκορεατικών σπεσιαλιτέ όπως τα μανιτάρια, από περιοχές κοντά στο Punggye-ri. Η ομάδα κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από αυτούς τους κινδύνους.