Κομισιόν: Κινεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 7 χώρες - Τι επισημαίνει για την Ελλάδα

Τον δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά 7 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συναγερμός για το έλλειμμα 7 χωρών της ΕΕ
Συναγερμός για το έλλειμμα 7 χωρών της ΕΕ
Associated Press
2'

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανοίγει το δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας

Ειδικότερα, στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για τα επτά κράτη-μέλη τον Ιούλιο και το φθινόπωρο αναμένεται να προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

Τι λέει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία, η Κομισιόν αναφέρει πως οι δύο χώρες γνωρίζουν ανισορροπίες, μετά τις υπερβολικές ανισορροπίες μέχρι το προηγούμενο έτος, καθώς οι αδυναμίες έχουν υποχωρήσει, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Οι κίνδυνοι στη δημοσιονομική σταθερότητα θα συνεχίσουν να είναι υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανονισμών, προσθέτει.

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή