Γαλλία: Ακυβερνησία και χάος παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων - Αναζητείται πρωθυπουργός

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, με τη Γαλλία να βιώνει πρωτόγνωρο μετεκλογικό χάος, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Γκαμπριέλ Ατάλ
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Γκαμπριέλ Ατάλ
AP
6'

«Ποιος θα είναι πρωθυπουργός»; Είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τη Γαλλία, δέκα ημέρες μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης Ατάλ μετά την ήττα στις κάλπες. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ και οι υπουργοί του θα συνεχίσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, η χώρα ωστόσο πλέει ήδη σε αχαρτογράφητα νερά.

Η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εν τω μεταξύ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει σε έναν πιθανό υποψήφιο που θα τον αντικαταστήσει. Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τις «δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστούν» για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. Αυτό θα απέκλειε την ευρωσκεπτικιστική Εθνική Συσπείρωση (RN) και τη ριζοσπαστική αριστερά «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), η οποία είναι μέρος της αριστερής συμμαχίας που κέρδισε τις εκλογές.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ατάλ είπε στον Μακρόν ότι θα παραμείνει στη θέση του «μέχρι την τελευταία στιγμή» και «όσο το κρίνει απαραίτητο, την παραμονή σημαντικών γεγονότων για τη χώρα μας» - μια προφανή αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Πολιτική παράλυση μετά τις πρόωρες εκλογές

Η πολιτική παράλυση στη Γαλλία βαθαίνει ενώ ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του μπαίνουν αποδυναμωμένοι στη στη Βουλή. Η απόφασή του ωστόσο να αποδεχθεί την παραίτηση Ατάλ-περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου την πρότεινε- είναι κυρίως μια κίνηση τακτικής. Επιτρέπει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που κέρδισαν έδρες στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας να αναλάβουν τους ρόλους τους ως βουλευτές στη διαιρεμένη Εθνοσυνέλευση αύριο Πέμπτη (18/7) και να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Κάτω Βουλής.

Το ότι ο Μακρόν είναι πρόθυμος να αποδυναμώσει τη δική του κυβέρνηση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες προ των πυλών δείχνει πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί το φιλοεπιχειρηματικό κόμμα του στο Κοινοβούλιο. Η Γαλλία σχεδιάζει μια θεαματική τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του Σηκουάνα, η οποία θα απαιτήσει μία τεράστια προσπάθεια για οργάνωση και ασφάλεια.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν την Τρίτη αναμένεται να παραμείνουν επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων τους ως μέρος μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με μειωμένες εξουσίες. Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει την εξουσία να φροντίζει τις διοικητικές υποθέσεις, αλλά θα περιοριστεί στην πρόταση νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου προϋπολογισμού, δήλωσε ο Benjamin Morel, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne με έδρα το Παρίσι. «Αυτό δίνει λίγο χώρο για ελιγμούς, αλλά περιορισμένο χώρο», είπε.

Έκκληση Μακρόν για συσπείρωση των κεντρώων δυνάμεων

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει τις εκλογές διαίρεσε την Εθνοσυνέλευση σε τρία μπλοκ με αντίθετες απόψεις. Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν δεκάδες έδρες, τερματίζοντας δεύτερο μετά το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», έναν συνασπισμό κομμάτων που περιλαμβάνει σοσιαλιστές, Πράσινους, κομμουνιστές και την ακροαριστερή παράταξη του Ζαν-Λικ Μελανσόν και λίγο πριν από την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν στο Κάτω Βουλή των 577 εδρών.

Ο Μακρόν έγραψε μια δημόσια επιστολή την περασμένη εβδομάδα που δήλωνε ότι «κανείς δεν κέρδισε» τις εκλογές, ενώ ζήτησε από τα κατεστημένα κόμματα, όπως τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς και τους Σοσιαλιστές, να συσπειρωθούν και να σχηματίσουν νομοθετική πλειοψηφία.

Η κίνηση του Μακρόν αντιμετωπίστηκε με περιφρόνηση από βουλευτές σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς πολλοί παραμένουν αναστατωμένοι από την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές. Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προσπαθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να απαιτεί από τον Μακρόν να «υποκύψει» και να διορίσει πρωθυπουργό υπουργό από τις τάξεις του κόμματός του.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», όμως, είναι επίσης σε αταξία. Η αριστερή συμμαχία συντάχθηκε βιαστικά πριν από τις πρόωρες εκλογές. Αυτό συγκέντρωσε μερικές από τις πιο ηχηρές προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής, καμία από τις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό. Δύσκολα περνάει μέρα χωρίς να ακουστεί ένα νέο όνομα από κάποιο αριστερό κόμμα, μόνο για να καταρριφθεί γρήγορα από άλλα μέλη της συμμαχίας. «Αν δεν βρούμε λύση τις επόμενες ώρες ή μέρες, θα είναι πραγματικό ναυάγιο», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά αν οι νομοθέτες είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή του προέδρου, μπορούν να υποβάλουν ψήφο δυσπιστίας. Εάν κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 289 βουλευτών, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Όταν ο Μακρόν όρισε τον 35χρονο Άταλ ως πρωθυπουργό του τον Ιανουάριο, θεωρήθηκε ευρέως ότι χρίζει τον νεαρό πολιτικό ως διάδοχο όταν λήξει η θητεία του ίδιου. Αυτή η εικόνα έχει πλέον αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση που τρέχει χωρίς τιμόνι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η «βουτιά» στο Σηκουάνα

Ακόμη και π καθαρισμός του ποταμού Σηκουάνα -όπου οι αθλητές αναμένεται να αγωνιστούν σε αγώνες κολύμβησης- έχει γίνει αντικείμενο αστείων με στόχο την κυβέρνηση. Η υπουργός Αθλητισμού του Μακρόν, Αμελί Ουντέα-Καστέρα φόρεσε μια ολόσωμη στολή και σκουφάκι κολύμβησης το Σάββατο πριν κάνει μια μεγάλη βουτιά στο ποτάμι για να δείξει οτι είναι καθαρό. Κατεβαίνοντας ένα ανάχωμα που οδηγεί στο ποτάμι, η υπουργός έπεσε στα θολά νερά του Σηκουάνα, κρατώντας το στόμα της ακριβώς πάνω από τη γραμμή του νερού. «Είναι πραγματικά συγκινητικό. Είναι ακόμη μαλακό», είπε περιγράφοντας το νερό μετά το κολύμπι. Το βίντεο έγινε αμέσως viral.

Η στιγμή φάνηκε να καταγράφει την ταραχώδη κατάσταση της γαλλικής πολιτικής, όπου η αντιμεταναστευτική «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες εκλογές χωρίς να κερδίσει τις περισσότερες έδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τάξεις του Μακρόν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συνεργάστηκαν σε αποφασιστικούς επαναληπτικούς αγώνες σε ολόκληρη τη χώρα, αποσύροντας τους τρίτους υποψηφίους τους για να δημιουργήσουν γραμμές μάχης με το κόμμα της Λεπέν και να εμποδίσουν την πορεία του προς την εξουσία.

Αυτοί οι ελιγμοί έγιναν αφότου ο Μακρόν έκανε το ασυνήθιστο βήμα της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας τον περασμένο μήνα ως απάντηση στην ήττα των δυνάμεών του από τη Λεπέν κατά τις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή