Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι συμβολίζει η ιππέας που διέσχισε τον Σηκουάνα (Βίντεο)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποια ήταν η αρχαία θεά που έδωσε το όνομά της στον ποταμό Σηκουάνα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024:  Τι συμβολίζει η ιππέας που διέσχισε τον Σηκουάνα (Βίντεο)
A performer rides a mechanical horse along the Seine River in Paris, France, during the opening ceremony of the 2024 Summer Olympics, Friday, July 26, 2024. (AP Photo/Abbie Parr)
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
2'

Μια εντυπωσιακή εικόνα που θα μείνει σίγουρα στην ιστορία από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ήταν αυτή με την ιππέα η οποία διέσχιζε με το άλογό της τον ποταμό Σηκουάνα.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβολίζει για τους Παριζιάνους.

Το όνομα Σηκουάνας προέρχεται από το λατινικό Sequana, το οποίο έχει κελτικές ρίζες και σημαίνει «ιερός ποταμός».

Ο ποταμός που διαχίζει το Παρίσι πήρε το όνομά της από τη γαλλορωμαϊκή θεά Sequana. Θεωρείται κελτικής καταγωγής και ότι λατρευόταν ως θεραπευτική θεότητα μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Γαλατίας τον 1ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι Κέλτες έφερναν προσφορές στη θεά του ποταμού για να ζητήσουν μια θεραπεία ή να ευχαριστήσουν για εκπληρωμένες επιθυμίες – μια πρακτική που εξελίχθηκε στη γαλλορωμαϊκή εποχή με ένα εκτεταμένο συγκρότημα πέτρινων ναών, του οποίου τα ερείπια είναι ορατά ακόμη και σήμερα.

Καθώς κατακτούσαν λαούς, οι αρχαίοι Ρωμαίοι υιοθετούσαν τοπικές θεότητες και τις ενέτασσαν στο πάνθεό τους. Η Sequana αντιπροσωπεύει κι αυτή μια συγχώνευση πολιτισμών.

Σήμερα ο ποταμός Σηκουάνας είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Υπάρχουν τριάντα επτά γέφυρες στο Παρίσι κατά μήκος του Σηκουάνα (οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η «Pont Alexandre III» και η «Pont Neuf») και δεκάδες άλλες, έξω από την πόλη.

Μια αξιοσημείωτη γέφυρα, η οποία είναι και η τελευταία κατά μήκος της ροής του ποταμού, είναι η «Pont de Normandie», η ένατη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή