Για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μίλησε ο Ολάντ από Λονδίνο

Θα μπορούσε να υπάρξει μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον από το Λονδίνο, το οποίο επισκέφτηκε.

Για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μίλησε ο Ολάντ από Λονδίνο
2'

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την Ε.Ε», δήλωσε ο Ολάντ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία. «Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις αντίστοιχες θέσεις μας. Η Βρετανία δεν προτίθεται να φρενάρειτην Ευρωζώνη καιεμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στη Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που διαφοροποιεί περισσότερο» (τη Γαλλία και τη Βρετανία), σημείωσε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία σήμερα είναι 41% στη Γαλλία. «Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία» συμπλήρωσε αστειευόμενος.

Ο Ντ.Κάμερον δήλωσε, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε απαράδεκτα επίπεδα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι στηρίζει τις κινήσεις για δημιουργία τραπεζικής ένωσης ανάμεσα σε μέλη της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διαφορετικές χώρες της ΕΕ να έχουν διαφορετικές σχέσεις (με αυτήν). Πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό στο μέλλον» τόνισε. «Είμαστε καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Βρετανία είναι ικανοποιημένη από την τωρινή της σχέση με την Ε.Ε. Χρειαζόμαστε αλλαγές και είμαι υπέρ του να κάνω αυτές τις αλλαγές και να τις θέσω ενώπιον των ανθρώπων που χρειάζεται για να τις κάνουν δεκτές» τόνισε.

Εντωμεταξύ, ο ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να οικοδομήσει μία «δυνατή σχέση» ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία. «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια καλή και σταθερή σχέση. Είμαστε και οι δύο πρακτικοί, λογικοί και ορθολογιστές πολιτικοί», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε, ότι εκείνος και ο Ντ.Κάμερον συμφωνούν σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως το Ιράν και η Συρία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή