Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εορτασμοί της επετείου κυριαρχίας και παιδιού χτες στα κατεχόμενα, ειδήσεις που αφορούν το Κυπριακό αλλά και «δικαστικές» υποθέσεις που αφορούν πλαστρογραφία εγγράφων και ψεύτικο διαβατήριο απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Άλλα θέματα είναι η κίνηση που υπήρξε χθες στα οδοφράγματα λόγω της αργίας, οι εξελίξεις στο Κουρδικό και η επιρροή της αυριανής έκλειψης Σελήνης στο ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Βρήκε λίγα τα λεφτά», γράφει ότι η υπόθεση Αφρίκα – Τσιανγκάρ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, το «δικαστήριο» επεδίκασε εναντίον της εφημερίδας αποζημίωση 24.000 ΤΛ (11.000 ευρώ περίπου) και 4.000 ΤΛ έξοδα δικαστηρίου (1810 ευρώ περίπου). Σημειώνει ότι την υπόθεση στο «δικαστήριο» εκδίκαζε ο «δικαστής» Μπερτάν Οζερντάγ, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί ανέλαβε ο «δικαστής» Πέρι Χακί και την ξανάρχισε από την αρχή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πως αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό το Σεπτέμβριο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τα δύο πρόσωπα της γιορτής», αναφέρεται στους χθεσινούς εορτασμούς για την εθνική επέτειο του παιδιού και της κυριαρχίας, ενώ από την άλλη δημοσιεύει φωτογραφίες με παιδιά στα κατεχόμενα που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί ή επαιτούν μαζί με την μητέρα τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λόγω της χθεσινής αργίας εκατοντάδες Τ/κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και δημοσιεύει φωτογραφία από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου όπου υπήρξε πολύ μεγάλη κίνηση. Αλλού αναφέρεται σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι φοιτητή από ατύχημα που προκλήθηκε όταν το κερί που είχε αναμμένο έπεσε στο στρώμα που άρπαξε φωτιά και ξαπλώθηκε στο σπίτι.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πολύ ευτυχισμένα παιδιά», αναφέρεται στους εορτασμούς χθες για την επέτειο για το παιδί που πραγματοποίησαν τα ίδια τα παιδιά στο στάδιο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, δημοσιεύοντας πληθώρα φωτογραφιών. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη Λετονής στο παράνομο αεροδρόμιο του Ερτζιάν που προσπάθησε να ταξιδέψει για Λονδίνο με ψεύτικο ιρανικό διαβατήριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις κατηγορίες εναντίον υπόπτου για παραποίηση επίσημου εγγράφου και κυκλοφορία του, που αφορά υπόθεση άνδρα εκ Τουρκίας που ήθελε να πάρει την «υπηκοότητα» το ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν έγινε το αναμενόμενο», γράφει ότι 10 χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, καταστηματάρχες και από τις δύο πλευρές, κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας, ήταν υπέρ της συνέχισης του αδιεξόδου. Αλλού αναφέρεται στο Κουρδικό και γράφει με τίτλο «Προς τη λύση» ότι από αύριο το ΡΚΚ θα βγει εκτός συνόρων Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται κάτω από την επιρροή του Σκορπιού καθώς αύριο πραγματοποιείται η μερική έκλειψη Σελήνης στον 5ο οίκο του Σκορπιού και παραπέμπει σε ολοσέλιδη ανάλυση αστρολόγου για το φαινόμενο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «8.000 δολάρια ψεύτικο διαβατήριο», αναφέρεται στη σύλληψη Λετονής υπηκόου, που προσπάθησε να ταξιδέψει από το παράνομο Ερτζιάν για τη Βρετανία με ψεύτικο διαβατήριο που πήρε από Ιρανή έναντι του προαναφερόμενου ποσού. Στο κύριο θέμα του πρωτοσέλιδου γίνεται επίσης αναφορά στην παραποίηση της ημερομηνίας στην άδεια εργασίας από άντρα εκ Τουρκίας για να μπορέσει να πάρει το διαβατήριο του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είπαν ξεκάθαρα στην ε/κ πλευρά πως ενδείκνυται η συγκυρία για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή