Μεντβέντεφ: 30% λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι
Ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά το εν τρίτον περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και των συνεπειών της στη ρωσική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
"Η πτώση έφθασε το 30% έπειτα από την επιδείνωση των διεθνών μας σχέσεων", δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης αφιερωμένης στον τουρισμό.
"Είναι μία κακή είδηση διότι αυτό σημαίνει ότι οι συμπατριώτες μας πληρώνουν το τίμημα, αλλά επίσης και οι οικονομίες των χωρών που υποδέχονται τους τουρίστες", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό, οι Ρώσοι ταξίδεψαν λιγότερο προς τις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, αλλά περισσότερο προς χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας και η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου που προκλήθηκαν από την κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας είχαν επίσης ως συνέπεια την πτώχευση ρωσικών τουριστικών πρακτορείων.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό, εννέα τουριστικά πρακτορεία έκλεισαν τις πόρτες τους εδώ και δύο μήνες και 23.000 αποκλείστηκαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν χάρη στους πόρους ειδικού ταμείου, "χωρίς να υπολογιστούν όσοι επέστρεψαν με δικά τους μέσα".
Εξαιτίας των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας και της σοβαρής ανασφάλειας που αποτελεί συνέπεια της ουκρανικής κρίσης, πολλοί Ρώσοι περιέκοψαν τις μεγαλύτερες δαπάνες τους, για την αγορά αυτοκινήτων και για τα ταξίδια.
Ο Βιτάλι Σαβέλεφ, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, της Aeroflot, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διαπιστώνει πτώση της ζήτησης χωρίς προηγούμενο μετά το 2009 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα εν όψει της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης, 40 εκατομμύρια Ρώσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ετησίως.
Οι πρώτοι τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων είναι τα θέρετρα της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά ο αριθμός των ρώσων τουριστών στις ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την ανάδυση μίας ρωσικής μεσαίας τάξης.