Στο επίκεντρο η πυρηνική ασφάλεια

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα εξετάσει το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση...

Στο επίκεντρο η πυρηνική ασφάλεια
1'

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα εξετάσει το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας, στο συμβούλιο των κυβερνητών που αρχίζει σήμερα στη Βιένη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ θέλει να απαντήσει στις αυξανόμενες ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, το μεγαλύτερο δυστύχημα ύστερα από αυτό στο Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης που εξήγγειλε κατά την υπουργική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο για την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο είχε προτείνει να καθιερωθούν επιθεωρήσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες στους πυρηνικούς σταθμούς που υποδεικνύει και εποπτεύει η ΙΑΕΑ, τις οποίες κατόπιν να δημοσιοποιεί.

Την πρόταση επιδοκίμασαν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Το συμβούλιο των κυβερνητών που συνεδριάζει έως την Παρασκευή θα εξετάσει επίσης το θέμα του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.


Η ΙΑΕΑ αναφέρεται σε "αυξανόμενες ανησυχίες" όσον αφορά τον ενδεχόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή